26. prosince 2023 14:15
Adam Vala

Miliardová zbraň budoucnosti má za sebou první test. Podívejte se, jak se z ní střílí

Japonská agentura pro akvizice, technologie a logistiku (ATLA) oznámila, že poprvé na světě provedla zkoušky střelby z tzv. railgunu na lodi.

Zkouška byla proveden ve spolupráci s Japonskými námořními silami a je důležitým milníkem pro budoucí nasazení těchto zbraní v masovém měřítku. Japonsko navíc využívá zrušení podobných plánů Spojených států ve svůj prospěch a může se tak stát první, kdo bude railgun chtít používat jak na moři, tak na souši.

Mohlo by vás zajímat: Omezení přístupu ke zbraním není řešení, shodli se odborníci. Musíme se zabývat ochranou

Z úspěšného testu byl pořízen videozáznam, na kterém je vidět vývojový elektromagnetický railgun, který z plavidla vypouští do oceánu blíže nespecifikovaný počet střel. „Za účelem ochrany plavidel před vzdušnými hrozbami, ale i hrozbami z moře, ATLA důrazně podporuje včasné nasazení této technologie,“ uvedla pak agentura a její mluvčí doplnil, že velitelství Japonského námořnictva krátce před testy podepsalo začátkem roku 2023 smlouvu v hodnotě 10,8 milionů jenů s blíže nespecifikovanou společností na dočasné vybavení 40mm zbraní railgun.

Jméno dodavatele zbraně nebylo zveřejněno, je však veřejným tajemstvím, že se na vývoji určitou měrou podílí také Japan Steel Works, takže produkt zůstává alespoň prozatím skutečně domácí výroby. I to má umocňovat dobrý pocit z testů a pozitivní výhled do budoucna, kdy se s nasazením kolejových děl – alespoň optimistickým pohledem Japonska – významně počítá. „Podařilo se nám potvrdit kompatibilitu s plavidlem, na kterém bylo kolejové dělo instalováno, a získat údaje o vlivu montáže na loď i samotnou zbraň,“ doplňuje mluvčí.

Pokud se ptáte, jak je nasazení těchto unikátních zbraní blízko, odpověď může být vcelku pozitivní. ATLA provádí výzkum zaměřený na stanovení celkové technologie nezbytné pro brzkou praktickou realizaci railgunů. Souběžně s tím provádí ATLA demonstrační testy, zaměřené na praktické využití, například nesení railgunů na palubě a provádění skutečné střelby na moři. Ministerstvo obrany hodlá soustavně pracovat na brzkém praktickém využití railgunů s cílem posílat všeobecné obranné schopnosti Japonska.

Budoucnost jménem railgun

ATLA zahájila vývoj technologie railgunu v roce 2016 s tím, že do roku 2022 vynaložila přibližně 1 miliardu jenů na financování výzkumu a úsilí systém railgunu vyvinout. V roce 2024 by mělo nicméně Ministerstvo obrany vyčlenit až 16 miliard jenů a významně tak pomoci výzkumu budoucích railgunů. Ty jsou naproti konvenčním zbraním efektivnější v rychlosti a dostřelu projektilů díky vystřelení silným elektrickým impulzem.

Čtěte také: Padesát tisíc za zbrojní průkaz. Policista dával licence za úplatu, GIBS stíhá i jeho kolegy

Projektil se nachází mezi dvěma vodícími kolejnicemi, které jsou připojeny ke zdroji elektrického napájení. Vložením náboje se elektrický obvod uzavírá a projektil je následně obrovskou rychlosti vystřelen pomocí zmíněného impulzu. Výhodou je rychlé nasazení, jen mírný zpětný ráz a zmíněné vlastnosti vystřeleného projektilu, nevýhodou pak na druhé straně vyšší požadavky na elektrickou energii nebo oblaka plazmatu, která se tvoří při výstřelu.

Zdroj: Naval News, Shephard Media

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom