2. března 2023 06:00
Adam Vala

Vakcína na infekci z The Last of Us je blízko. Lidstvo učinilo přelomový objev

Děsivá realita jako ze seriálu The Last of Us by se nás nakonec nemusela týkat. Pořád je ale nutné urazit dlouhou cestu.

Seriál The Last of Us, který je adaptací stejnojmenné videohry pro konzoli PlayStation, staví svou premisu postapokalyptického světa na houbové nákaze, která nemá za úkol napadeného hostitele zabít, ale ovládnout. Designér hry Neil Druckmann vycházel z účinků housnice čínské, druhu houby parazitující převážně na larvách hmyzu. V teplém období se spory dostanou do těchto larev, ale i těl hmyzu, houba tím získá živiny a začne tkáň hostitele nahrazovat vlastním myceliem, tedy podhoubím. V zimě pak většinou napadený hmyz zahyne a z jeho těla na jaře vyroste plodnice, díky které se může celý proces neustále opakovat.

Mohlo by vás zajímat: Houbová zombie apokalypsa není sci-fi. Zasažení živočichové se mění v bezbranné loutky

Hrozí nám houbová infekce?

Ve zmíněné videohře a navazujícím seriálu tyto houby napadnou člověka, což je částečně reálná hrozba, ačkoliv se nutně nemusí týkat housnice čínské. Houby, které mohou člověka napadnout, jsou například kropidlák, kandida nebo jakékoliv pneumocysty, usazující se v plicních sklípcích a způsobujících respirační potíže. Následky takových infekcí nejsou tak fatální jako u housnice, ale mohou způsobit značné nepříjemnosti a v kritických případech i smrt. Avšak navzdory mrazivému úvodu seriálu The Last of Us, ve kterém zazní, že pokud se houby jen trochu přizpůsobí, žádný lék proti nim nebude fungovat, se skuteční vědci snaží přijít s vakcínou a zdá se, že na své cestě překonali důležitý milník.

Experimentální vakcína je výsledkem snahy odborníků z University of Georgia, kteří ji už otestovali na zvířatech. Bylo prokázáno, že hlodavci a primáti, kterým byla vakcína podána, měli ve srovnání s neočkovanými zvířaty výrazně lepší šanci na přežití. Úspěch byl dále podpořen důkazy, které naznačily, že očkování bylo účinné při vytváření ochranných protilátek proti všem třem zmíněným houbovým patogenům. „Vzhledem k tomu, že je vakcína zaměřena na tři různé patogeny, má potenciál být průlomová, pokud jde o invazivní plísňové infekce,“ uvedla v prohlášení hlavní výzkumnice a profesorka na Fakultě veterinární medicíny Karen Norris.

Vakcína v přípravě

Ačkoliv se vše může jevit jako rutina, resp. příprava jedné vakcíny z mnoha, jde o skutečný průlom částečně se vracející k naznačenému úvodu seriálu The Last of Us. Pravdou totiž je, že ačkoliv housnice čínská nenapadá lidské tělo a žádné jiné houby prokazatelně neovládají mysl člověka, proti plísňovým infekcím zkrátka neexistuje účinný lék. Napadeným pacientům mohou být podána antimykotika, nicméně u řady hub se již vyvinula rezistence, pravděpodobně v důsledku nadměrného používání antimykotik v průmyslovém zemědělství. Jakákoliv účinná vakcína tak může být zejména pro jedince se slabší imunitou, pobývající v infekčních prostředích typu nemocnice, rozdílem mezi životem a smrtí. Bohužel ale na výsledky a možné použití bude muset lidstvo ještě počkat.

Zdroj: IFL Science, UGA Today

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom