13. srpna 2024 17:00

Jak budou vypadat vojáci budoucnosti? Prohlédněte si armádní superoblek, který mají nosit

Tajemství nejničivějších zbraní (1) – TALOS

Armádní technologie jdou stále dopředu, ať už jde o efektivnost zbraní nebo snahu ochránit vojáka před smrtí. Klíčovým projektem, který tuto snahu odráží, je TALOS, oblek, který dá vojákům velkou sílu a výdrž.

Návrh na exoskelet, pracovně nazvaný TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit = Taktický útočný lehký operativní oblek), představil na konferenci v květnu 2013 admirál William McRaven. „Hodně mi na tom záleží, rád bych totiž, aby poslední voják, kterého jsme ztratili, byl skutečně tím posledním, kterého jsme ztratili. Ať už v této válce nebo v nějaké budoucí,“ popsal McRaven důležitost takového exoskeletu. Ten by měl posloužit k větší fyzické výdrži vojáka, propůjčit mu nejen větší sílu, ale také mu poskytnout chytré rozložení váhy, což by mu umožnilo nést znatelnější hmotnost.

Čtěte také: Přesná trefa Ukrajinců. Zrno popsal, jak laciný dron zasáhl ruskou zbraň za půl miliardy

Skryté brnění

Oblek TALOS by měl být zkonstruován tak, aby vážil méně než 180 kg a spotřeboval 12 kW energie po dobu 12 hodin. Zároveň má disponovat SATCOM anténou, chladící vestou pro uchování stálé teploty, senzory, jež monitorují vojákovy životní funkce, i potřebnou flexibilitou. Navíc je potřeba, aby se exoskelet pohodlně vešel pod standardní uniformu. Zařízení je přitom určeno jen pro jednoho člena operativního týmu, konkrétně pro toho, který jde do akce v jeho čele. Z podstaty věci je totiž nejzranitelnější. Jak by vypadal takový exoskelet v akci, uvidíte v pořadu Tajemství nejničivějších zbraní na Prima ZOOM.

Na zázračném exoskeletu spolupracuje celkem 56 korporací, 16 vládních agentur, 13 univerzit a 10 laboratoří. Armáda přitom stále hledá mechaniky či techniky, kteří mohou pomoci vytvořit potřebné komponenty. McRaven odstartoval celý projekt s nadějí, že prototyp exoskeletu bude hotový kolem roku 2014, podle mínění odborníků je zhotovení funkčního TALOSu ještě daleko. Potřebné technologie totiž budou dostupné nejdříve v roce 2026.

Zdroje: Specialty Executives/Army

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora