27. září 2023 06:00
Adam Vala

Severní Korea chystá smrtící letku kamikadze. Postaví ji z archaických sovětských stíhaček

Severní Korea hodlá podle všeho recyklovat archaické sovětské letouny. Posloužit mají jako smrtonosné stroje kamikadze.

Podle zkušeného zpravodajského analytika Čoua Su-rjonga se Severní Korea snaží přeměnit sovětské stíhací letouny na bezpilotní „kamikadze“ drony s přesně naváděnou municí. Uvedl to ve svém vyjádření pro list The Korea Times a s odvoláním na zdroje přímo v Severní Koreji. „Tyto bezpilotní sebevražedné drony budou použity k útoku na hlavní průmyslové infrastruktury v Jižní Koreji,“ dodal Su-rjong.

Mohlo by vás zajímat:Nejtrapnější letectvo světa má Severní Korea

MiGy z 50. a 80. let

Severní Korea disponuje více než 400 stíhacími letouny MiG-17 z 50. let a MiG-29 zavedených v 80. letech minulého století. Podle The Korea Times se počítá s tím, že Kimův režim bude postupovat od nejstarších k nejnovějším s tím, že ze svého pohledu nejmodernější stroje přirozeně nechá ve standardní výzbroji své armády. Na rozdíl od moderních bezpilotních dronů se však skutečně nepočítá s tím, že by se výbušninami či raketami osazené staré stíhačky měly vrátit zpět na svou základnu.

Pokud se ptáte, zda je Severní Korea s ohledem na své možnosti schopná provozu takto upravených letadel, Su-rjong se vrací k systému dálkového autopilota z 80. let. Letouny řízené na dálku původně sloužily k testování raket vzduch-vzduch, kdy je stíhači používali jako skutečné cíle. Také plukovník jihokorejského letectva ve výslužbě Hong Sung-pjo věří, že by Severní Korea mohla s odvoláním na tyto systémy umět přeměňovat staré stíhačky na sebevražedné drony a Soul by na ně měl být připraven.

Bezpilotní letouny jsou novou hrozbou

Severokorejské bezpilotní letouny se totiž stávají novou bezpečností hrozbou, zejména s odvoláním na průběh války na Ukrajině, na druhou stranu ale Jižní Korea tuto hrozbu registruje už dlouhé roky a na útoky se připravuje. Za tímto účelem bylo například zřízeno velitelství pro nakládání s drony a jihokorejská armáda posiluje možnosti reakce na agresivní hrozby, které infiltrování leteckého prostoru samozřejmě zahrnují.

Zdroj: Aerotime.aero, Koreatimes.co.kr

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom