Šest torpéd, šest zásahů. Nejúspěšnější salva v historii potopila i velkou letadlovou loď

Odpoledne 15. září 1942 zahlédl kapitán japonské ponorky I-19 jihovýchodně od ostrova San Cristóbal svaz amerických válečných plavidel chránících 225 metrů dlouhou letadlovou loď USS Wasp. Co se dělo dál?

Kapitán Takazu Kinaši neváhal a nařídil proti velkým lodím vypálit ze všech šesti torpédometů salvu torpéd ráže 533 mm. Zatímco se 7,15 metru dlouhé doutníky hnaly rychlostí 90 km/h za svými cíli, klesala I-19 do hloubky, aby unikla předpokládanému protiútoku. Účinek torpéd tak posádka 98 mužů nemohla sledovat a zůstala odkázaná na vzdálené dunivé výbuchy označující případný zásah.

Přečtěte si také: Slavná německá ponorka potopila 27 lodí. Zničila ji až smršť amerických bombardérů

A ty skutečně přišly. Aniž to v tu chvíli kdokoliv tušil, vyslala japonská ponorka I-19 proti americkým lodím možná nejúspěšnější salvu v historii. Ze šesti torpéd tři zasáhla letadlovou loď USS Wasp a zcela ji ochromila, další dvě těžce poškodila bitevní loď USS North Carolina a poslední trefilo torpédoborec USS O'Brien tak drtivě, že se později potopil.

Letadlová loď v plamenech

Situace na hladině byla děsivá. Wasp byla jednou z pouhých dvou letadlových lodí v oblasti Šalamounových ostrovů a její přežití bylo pro Američany naprosto klíčové. Jenže když se ve 14:45 do boku lodi zaryla japonská torpéda, vypukly na palubě nezvladatelné požáry. Po marném boji s plameny proto vydal už v 15:20 kapitán Forrest P. Sherman rozkaz k opuštění lodi.

Během následujících čtyřiceti minut se celkem 1 946 mužů spustilo do záchranných člunů a později bylo zachráněno doprovodnými torpédoborci. Ochromenou hořící loď ale nemohli Američané nechat jen tak, torpédoborec USS Lansdowne proto dostal rozkaz ji dorazit torpédy. Wasp, která byla do služby zařazena teprve v roce 1940 a v dubnu a květnu 1942 se proslavila dodávkou stíhacích spitfirů na Maltu, šla ke dnu ve 21:00. Její vrak se v hloubce 4345 metrů podařilo objevit v lednu 2019:

Bitevní loď North Carolina měla štěstí a dokázala doplout na Havajské ostrovy k opravám, které trvaly dva měsíce. Torpédoborec O'Brien měl ale přeražený kýl a 19. října se potopil.

Krvavé tichomořské válčiště

Všechny tři zasažené lodě patřily k ochraně konvoje, který vezl zásoby z Nových Hebrid na Guadalcanal. Američané o ostrov sváděli od 7. srpna 1942 tuhé boje s Japonci a v okolí Guadalcanalu se tak v srpnu a září odehrálo několik zuřivých námořních střetnutí. Ztráty byly na obou stranách masivní – Japonci odepsali menší letadlovou loď Rjúdžó a 70 letadel, Američané přišli kromě letadlové lodi Wasp o čtyři těžké křižníky a několik torpédoborců, další letadlová loď USS Enterprise byla vážně poškozena.

Mohlo by vás také zajímat: Unikátní nález u Filipín. Experti našli vrak slavné americké ponorky z dob války

Ponorka I-19 se po úspěšné akci účastnila dalších operací v Tichém oceánu, během nichž potopila několik amerických nákladních lodí. Její osud se naplnil 25. listopadu 1943, kdy ji západně od atolu Butaritari, který je dnes součástí Kiribati, díky radaru překvapil na hladině torpédoborec USS Radford. I-19 se snažila uniknout ponořením do hloubky, zasáhly ji ale hlubinné pumy a ponorka i s celou posádkou skončila na dně oceánu.

Zdroj: Kronika druhé světové války, Praha 2000

Video, které jste mohli minout: Nacistický Titanic: Sovětská ponorka potopila loď s 10 000 německými uprchlíky

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský