12. dubna 2023 06:00

Obávaný sebevražedný dron ukázal svou ničivou sílu. Podívejte se, jak přesně zasáhl cíl

Sebevražedný dron vybavený bojovou hlavicí je noční můrou každé protivzdušné obrany. Na Ukrajině se nově používají i americké ALTIUS-600M odpalované z trubic klidně i z vrtulníku nebo jedoucího vozidla, které navíc mohou operovat v celých rojích na vzdálenost až 450 km.

Útočné schopnosti dronu dlouhého 1 metr s rozpětím křídel 2,54 metru a hmotností 12,25 kg vůbec poprvé předvedla společnost Anduril Industries, která stroj armádě USA dodává. Na videu je vidět přesný zásah cíle o velikosti lodního kontejneru, jehož výsledkem je impozantní exploze:

Bezpilotní letoun je poháněn dvoulistou vrtulí umístěnou v zadní části dronu v tlačném uspořádání. Přestože není zřejmé, jak velkou bojovou hlavici kamikadze dron nese, vzhledem k obvyklé hmotnosti užitečné zátěže tohoto typu dronu ji server The Drive odhaduje na 1,5–3,5 kg výbušnin.

S vývojem rodiny dromů ALTIUS-600 původně začala společnost Area-I, kterou později koupila firma Anduril Industries. V řadě ALTIUS najdeme i miniaturní drony ALTIUS-500, které jsou oproti ALTIUS-600 zhruba poloviční s doletem 160 km a dobou letu 2 hodiny. Naopak ALTIUS-900 je s hmotností 36,3 kg, doletem 1 000 km a dobou letu přes 15 hodin nejvýkonnějším dronem této řady.

Když po vás bezpilotní letoun střílí dronem

Přestože sebevražedné drony ALTIUS-600M logicky s opakovaným využitím nepočítají, mohou ostatní zástupci této série bez problému přistát na jakémkoliv rovném terénu. Vedle výbušné hlavice je možné do přední části umístit množství přístrojů včetně radarových rušiček a zařízení na sledování elektronické komunikace nebo pro elektronický boj. Součástí výbavy jsou i videokamery a další senzory.

Oblibu dronům ALTIUS-600 zajišťuje hlavně jejich schopnost startovat z mnoha různých platforem. Odpalovací tubus může být umístěn na korbě bojového vozidla pěchoty a drony mohou startovat z vrtulníků UH-60 Black Hawk, ale také z transportních letadel C-130A, hlídkových a protiponorkových letounů P-3 Orion nebo speciálních letounů palebné podpory AC-130J.

V červenci 2020 byl ALTIUS-600 během letu úspěšně vypuštěn z bezpilotního letounu MQ-1C Gray Eagle (nástupce oblíbeného Predatora) – bylo to vůbec poprvé, kdy dron startoval z jiného bezpilotního stroje. O rok později armáda USA v Arizoně otestovala vypuštění dronu ALTIUS-600 z vnitřní zbraňové šachty z dalšího bezpilotního letounu Kratos XQ-58A Valkyrie.

Dosud málo známou schopností dronů ALTIUS-600 je možnost operovat v roji například v součinnosti s vrtulníkem. Jeden operátor pak může řídit několik dronů plnících různé úkoly – zatímco některé vyhledávají cíle a ruší elektronická zařízení protivníka, další v sebevražedných náletech ničí vojenskou techniku a budovy.

ZDROJ: The Drive

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky dron Ukrajina USA

Populární filmy na Prima Zoom