12. prosince 2023 11:07

Dopadení Saddáma Husajna: Diktátor se schovával v díře jako zbabělec. Podívejte se do jeho skrýše

Irácký diktátor Saddám Husajn strávil 9 měsíců na útěku a lapen byl až 13. prosince 2003. Jeho pád započal 20. března 2003, kdy Spojené státy americké vpadly do Iráku, aby sesadily tamní vládu. Na obávaného vůdce Iráku čekalo popraviště.

Saddám Husajn vládl Iráku od roku 1979. Během 24 let úřadování Saddámova tajná policie terorizovala veřejnost a přehlížela lidská práva. Iráčtí občané živořili a čelili nesmírné chudobě, jejich vůdce si však mezitím žil v luxusu. Husajn si pro sebe nechal vybudovat přes 20 paláců. To mělo ale i pragmatické důvody. Irácký lídr se obával o svou bezpečnost, a tak neustále měnil své bydliště.

Saddámova hrůzná tvář

V nejhorším světle se Husajn ukázal počátkem osmdesátých let 20. století, kdy osm let válčil s Íránem. Během konfliktu zemřely miliony lidí a Husajn v něm nasadil i nervové a hořčičné plyny. Zlom přišel až v srpnu 1990, kdy irácká armáda vtrhla do Kuvajtu. Koalice pod vedením USA reagovala a na Irák zaútočila. Cíl byl jasný: přinutit Husajna k opuštění území jeho souseda, což se nakonec skutečně stalo. Husajnova hrůzovláda ale tehdy nepadla.

V devadesátých letech diktátor čelil hospodářským sankcím a dalším zákazům. Jejich cílem bylo ochromit iráckou schopnost výroby chemických, biologických a jaderných zbraní. S nepoučitelným Husajnem došla Spojeným státům trpělivost až v roce 2003, kdy opět jejich armáda vtrhla do Iráku. Tentokrát už ale nešlo jen o pohrůžku, ale reálnou snahu diktátora sesadit.

Čtěte také: Legendární stíhačka změnila nebe v USA a byla postrachem v Iráku. Podívejte se, jak zlikviduje dva nepřátelské MiGy

Husajn se skrývá

Husajn se okamžitě začal skrývat, což mu vydrželo dlouhých 9 měsícům, během kterých mluvil k lidu jen z nahrávek. Irácká vláda brzy padla a netrvalo dlouho, než se do rukou Američanů dostali Husajnovi synové Udaj a Kusaj, kteří byli 22. července 2003 zabiti v Mosulu. 13. prosince 2003 vypátrali američtí vojáci i jejich otce, který už v té době vůbec nepřipomínal onoho krutého a razantního diktátora, který ovládal Irák pevnou rukou strachu.

Bývalý vůdce se skrýval ve sklepě farmy nedaleko rodného Tikrítu, přičemž toto nelichotivé ubytování si můžete prohlédnout v přiloženém videu. Kdysi čistotný muž posedlý bezpečím a luxusem byl neupravený, zarostlý a jeho kštice byla přerostlá a mastná. Husajn nevykazoval známky vzdoru a vzdal se vojákům prakticky okamžitě.

Konec na popravišti

Před soud se Husajn dostal poprvé v říjnu 2005 a 5. listopadu 2006 byl uznán vinným ze zločinů proti lidskosti. Soud vyřkl jasný ortel v podobě trestu smrti a někdejší nezničitelný diktátor Saddám Husajn byl 30. prosince 2006 popraven.

Zdroj: History.com / DIA / Business Insider

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom