První tank s otočnou věží měl dvoučlennou posádku a kulomet. Němci se ho mohli zbavit velmi snadno

Dnešní tanky si už bez věže osazené výkonným kanonem nedokážeme představit. Cesta k nim ale nebyla snadná.

Když se na bojištích první světové války objevily první tanky, jednalo se o pomalu manévrující hromotluky s osmičlennou posádkou. Britský Mark I střílel z bočních pancéřových střílen, zatímco muži uvnitř se dusili výfukovými plyny a dýmem z korditu. Nejsnazším způsobem, jak mohli šokovaní Němci tank zastavit, tak bylo počkat, až jeho posádka vlivem děsivých podmínek uvnitř 28 tun vážícího obrněnce ztratí vědomí.

Přečtěte si také: První nasazení tanků Němce pořádně vyděsilo. Jak se revoluční tajná zbraň vydala do akce a čím byla vybavena?

Od kulometu k dělu

Francouzi se vydali jinou cestou a 31. května 1918 na bojiště poprvé vyslali 6,5tunový lehký tank Renault FT vzor 1917, známý také jako Renault FT-17. Na rozdíl od britské koncepce (nezapomínejme, že v Británii tanky vyvíjela Admiralita, takže šlo v podstatě o suchozemské lodě) se stal francouzský obrněnec prvním bojově nasazeným tankem se zbraněmi v otočné věži a motorem v zadní části korby.

Zážehový motor Renault o síle 35 koňských sil umožňoval tanku rychlost 8 km/h, a protože byl navržen tak, aby naplno pracoval při jakémkoliv sklonu, mohl tank překonávat i velmi strmé svahy bez ztráty výkonu. Aby se při zdolávání zákopů a příkopů Renault FT-17 nepřevrátil dozadu, byl v zadní části vybaven rámem s ližinou. Věž tanku byla nejprve osazena kulometem Hotchkiss ráže 8 mm, od dubna 1917 byl ale do části tanků lafetován kanón Puteaux ráže 37 mm. Na jeden z funkčních exemplářů v akci se můžete podívat tady:

Mohlo by vás také zajímat: Tank Václav řádí na Ukrajině. Podívejte se na unikátní záběry, jak likvidoval okupanty

Poslední záchrana?

Do boje se tanky Renault FT-17 dostaly poprvé v rámci obrany proti jedné z posledních německých ofenzív na západní frontě. V takzvané třetí bitvě na Aisně Němci prolomili v šířce 80 km francouzskou obranu a pronikli 60 km hluboko, takže mohli dalekonosnými děly ostřelovat Paříž. Oddíl 30 tanků FT-17 mezi vesnicemi Ploisy a Chazelles 31. května 1918 německý postup zastavil, bez podpory pěchoty se ale stroje musely stáhnout.

Francouzi vyrobili 3814 kusů tanků Renault FT-17, drtivou většinu z nich v roce 1918. Pokud by válka dále pokračovala, měli spojenci v úmyslu vyrobit celkem 12 260 lehkých tanků FT-17, z toho třetinu v USA. Po první světové válce se již vyrobené tanky dostaly do mnoha armád světa včetně československé. Francouzi je používali až do začátku druhé světové války, kdy jich měli ve výzbroji 1560.

Zdroj: Wired, VHÚ

Video, které jste mohli minout: Jak si vede český tank Václav na Ukrajině?

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom