17. října 2023 06:00
Adam Vala

Největší válečná loď světa má unikátní jaderný reaktor. Podívejte se na její trumfy

Největší válečná loď světa slouží teprve od roku 2017 a její cena atakovala hranici 13 miliard dolarů. Proč je její přítomnost poblíž aktuálního konfliktu v Gaze důležitá?

V reakci na aktuální krizi v pásmu Gazy vyslalo námořnictvo Spojených států už v minulém týdnu do oblasti východní části Středozemního moře nejmodernější letadlovou loď USS Gerald R. Ford. Je pojmenovaná po 38. prezidentovi USA, její výroba začala v roce 2009 a do služby byla uvedena v polovině roku 2017. Může sice připomínat lodě třídy Nimitz, ale ve skutečnosti je zástupcem vlastní řady Ford, která ostatní letadlové lodě Spojených států značně převyšuje.

K tématu: Jak se bude bojovat v Pásmu Gazy? Dva miliony lidí jsou ve smrtící pasti

USS Gerald R. Ford

USS Gerald R. Ford má výtlak 101 600 tun, na délku měří 337 metrů, na šířku 78 metrů a vedle 4 600 námořníků, důstojníků a členů leteckého personálu pojme také více než 75 letadel a vrtulníků. Unikátní je zejména díky novému jadernému reaktoru, který loď pohání a dokáže s ní vyvinout rychlost až 30 uzlů, tedy v přepočtu 56 kilometrů za hodinu. Také startující a přistávající letadla mohou využít nejmodernější systémy, jako je elektromagnetický letecký katapult a inovovaný záchytný přistávací systém. V obou případech by mělo docházet k lepší a plynulejší regulaci sil působící na drak letounu, což by mělo zaručit nejen jejich vyšší životnost, ale také univerzálnější použití.

Co se týče vyslání lodi, komentovala jej pro magazín Insider profesorka Hayat Alvi z US Naval College, která se zaměřuje právě na oblast Blízkého východu. Uvádí, že hlavním důvodem, proč Spojené státy reagovaly vysláním USS Gerald R. Ford a následně i USS Dwight D. Eisenhower, je zejména demonstrace podpory a spojenectví s Izraelem. Ačkoliv zástupci námořnictva komentovali vyslání lodí jako zájem uhasit případnou eskalaci konfliktu, Alvi vysvětlila, že například Írán nebo lisabonská šiítská politická a militantní organizace Hizballáh, nemají momentálně zájem do konfliktu vstupovat.

Írán i Libanon řeší vlastní problémy, navíc společné, protože Hizballáh útočí na hranicích Íránu, takže je podle Alvi vyloučeno, aby aktuální dění v Gaze zažehlo větší konflikt. Vedle sounáležitosti s Izraelem tak jde podle Alavi také o ukázku síly, byť si podle svého vyjádření není přesně jistá, vůči komu. Pokud bychom se měli krátce zabývat lodí USS Dwight D. Eisenhower, jde naopak o starší loď ze 70. let minulého století spadající do zmiňované třídy Nimitz. V oblasti tak už operovala, konkrétně během krize s americkými rukojmími v Íránu, během války v Zálivu či válek v Afghánistánu a Iráku.

Zdroj: Cnet, Insider, Daily Express

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom