Hitler zachránil zajatého kumpána s pomocí jasnovidců. Osvobozující kluzáky vyráběl v Protektorátu

Byla to sázka do loterie, ale Adolfu Hitlerovi risk vyšel. Poté, co nová italská vláda v čele s generálem Pietrem Badogliem uzavřela začátkem září 1943 příměří se Spojenci a přešla de facto do nepřátelského tábora, zbývalo německému diktátorovi po rychlém obsazení zbytku Itálie jediné. Najít a osvobodit Benita Mussoliniho vězněného na neznámém místě.

Hitlerův předobraz a ideologický vzor Mussolini se dostal do potíží v červenci 1943, kdy se Spojenci vylodili na Sicílii a úspěšně postupovali napříč ostrovem. Mussolini byl v Itálii u moci od roku 1922 a Hitlerovi sloužil jako ochotný, byť poněkud neschopný spojenec. Jenže 24. července 1943 fašistická Velká rada rozhodla o Duceho sesazení a následné internaci.

Přečtěte si také: Mussoliniho podvedli a popravili. Tělo Hitlerova spojence bylo necháno na pospas rozlícenému davu

Němci byli připraveni nespolehlivou Itálii obsadit, což v rámci operace Dub, německy Fall Eiche, začali provádět po 9. září 1943, když italská vláda v čele s Pietrem Badogliem uzavřela se Spojenci příměří. Při odzbrojování Italů nenarazili Němci na vážnější odpor. Kde ale byl v tu dobu Mussolini?

Jasnovidci a astrologové v akci

Německá policie a zpravodajská služba Sicherheitsdienst (SD) po Mussolinim pátraly už od jeho zatčení v červenci 1943. Obsazenou Itálii zaplavily letáky slibující vysokou finanční odměnu za jakoukoliv zprávu a z koncentračních táborů po celé říši byli povoláni všichni jasnovidci a astrologové, aby pomohli místo Mussoliniho pobytu určit.

Hned první tip – ostrov Ponza – Němcům málem vyšel, Italové ale diktátora stačili přemístit na sousední ostrov Santo Stefano. Další zastávkou měl být ostrov Maddalena, do jehož leteckého průzkumu se osobně zapojil Hitlerův oblíbenec důstojník SS Otto Skorzeny. Letadlo s ním se ale zřítilo, a když Skorzeny, který havárii přežil, 26. srpna odpoledne ostrov se stovkou mužů na rychlých člunech obsadil, byl už Mussolini pryč.

Teprve začátkem září zachytila SD italskou depeši, která naznačovala, že by Mussolini mohl být zadržován v hotelu Campo Imperatore v pohoří Gran Sasso v Abruzzách. Hornatý region ve střední části Itálie, kterému se také přezdívá italský Tibet, je po zemi obtížně dostupný, a proto Skorzeny vsadil na vzdušnou operaci. Ta proběhla 12. září 1943, kdy němečtí parašutisté 2. Fallschirmjäger-Division a několika členů SS přistáli ve vojenských kluzácích DFS 230 v horském údolí nedaleko hotelu, který se nacházel ve výšce 2 112 metrů nad mořem.

Kluzáky z protektorátu?

Hornoplošníky DFS 230 byly základním typem německých kluzáků. Kluzák mohl nést osm výsadkářů sedících uvnitř obkročmo na lavici zády ke směru letu nebo tunu nákladu, pilot seděl ve stísněné kabině vybavené jen základními přístroji. Na svou dobu (poprvé letěl v roce 1937) pokročilý stroj mohl ve výšce 300 metrů letět rychlostí 161 km/h a měl vynikající klouzavost 1:18, což znamená, že dokázal z výšky 1 000 metrů doletět na vzdálenost 18 km.

Němci celkově vyrobili kolem 1 500 kusů kluzáků DFS 230, většinu z nich ve Warnemünde. Kolem 500 jich dodal letecký závod Českomoravských strojíren v Praze-Karlíně, další vyrobila choceňská továrna Beneš-Mráz. Bojovým křtem prošly kluzáky 10. května 1940 při úspěšném útoku na belgickou pevnost Eben-Emael, v květnu 1941 se účastnily dobývání Kréty.

Mohlo by vás zajímat: Bomby, kostry, granáty aneb Proč na Ostravsku ještě neskončila druhá světová válka

Úspěšná operace

Němečtí výsadkáři, kteří s deseti kluzáky DFS 230 přistáli 12. září 1943 v Gran Sasso, měli snadnou práci. Mussoliniho v hotelu hlídalo na 200 po zuby ozbrojených policistů, kteří se ale vzdali bez jediného výstřelu. Duce a Otto Skorzeny pak nasedli do malého letadla Fieseler Fi 156 Storch, které bylo jako jediné schopné vzlétnout a přistát v horách, a po mimořádně nebezpečném startu odletěli do Pratica di Mare a odsud pokračovali Heinkelem He 111 do Vídně.

Hitler osvobození Mussoliniho propagandisticky využil a postavil ho do čela loutkové republiky Saló vytvořené pod německým protektorátem na severu Itáie. Skorzeny byl povýšen do hodnosti Sturmbannführers SS a vyznamenán Rytířským křížem. Už o několik týdnů později se tento nepostradatelný Hitlerův pomocník v rámci operace Panzerfaust postaral, aby Maďarsko pokračovalo na straně Německa v boji proti Sovětskému svazu.

Zdroj: ARSOF, Kronika druhé světové války, Praha 2000

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom