8. září 2023 15:55

Elon Musk přiznal, že překazil ruský Pearl Harbor. Ukrajina přišla s ostrou reakcí

VIDEO: Geniální trefa ukrajinského vojáka. Do náklaďáku okupantů „zaparkoval“ kamikaze dron

Rusko mohlo v roce 2022 zažít v Sevastopolu svůj vlastní malý Pearl Harbor, zabránil tomu ale americký miliardář Elon Musk. Majitel společností SpaceX a Tesla měl tajně nařídit svým inženýrům vypnout komunikační síť satelitů Starlink poblíž Krymu v době, kdy k největšímu ruskému přístavu tajně mířily ukrajinské podvodní drony s cílem potopit Černomořskou flotilu kotvící v Sevastopolu.

Vyplývá to z nové Muskovy biografie, která vychází 12. září ve Spojených státech a jejímž autorem je americký novinář a spisovatel Walter Isaacson. Podle něj, zatímco se ukrajinské autonomní miniponorky napěchované výbušninami blížily k ruským válečným lodím, „ztratily spojení a byly neškodně vyplaveny na pobřeží“.

Mohlo by vás zajímat: Ukrajinci znovu ničí Krymský most. Podívejte se na paseku po útoku (zřejmě) podvodních dronů

Isaacson působil mnoho let jako politický dopisovatel a později editor časopisu Time a v roce 2001 se stal ředitelem americké CNN. Kromě toho patří mezi známé americké životopisce. Vydal například biografie Steva Jobse (2011), Alberta Einsteina (2007) nebo Leonarda da Vinciho (2017).

Přiměřená opatrnost, anebo ignorance a velké ego?

Elon Musk v Isaacsonově knize svůj krok obhajuje obavou z „malého Pearl Harboru“, po němž by v případě ukrajinského úspěchu válka mezi Ruskem a Ukrajinou eskalovala a Moskva by mohla sáhnout k použití jaderných zbraní. Na své sociální síti X (ex-Twitter) pak po zveřejnění úryvků z knihy Musk doplnil, že vládní úřady naléhavě žádaly, „aby byl aktivován Starlink na celé cestě k Sevastopolu. Zřejmým záměrem bylo potopit většinu ruské flotily v přístavu. Kdybych souhlasil s jejich požadavkem, pak by se SpaceX podílela na velké válečné operaci a na eskalaci konfliktu“.

Muskovo prohlášení vyvolalo ostrou rekci Ukrajiny. „Neumožnit ukrajinským dronům zničit část ruské vojenské flotily vypnutím Starlinku Elon Musk umožnil této flotile vypalovat střely kalibr na ukrajinská města. Výsledkem je, že byli zabiti civilisté a děti. To je cena za kombinaci ignorance a velkého ega,“ napsal na svém účtu sociální sítě X poradce ukrajinského prezidenta Michailo Podoljak.

Válka dronů

Z knihy není jisté, kdy k útoku podmořských dronů mělo dojít, ale Ukrajina zaútočila podmořskými drony na Sevastopol několikrát v září a říjnu 2022. Přitom se také objevily záběry jednoho z dronů, který bez poškození najel na břeh.

Sevastopol je jediným hlubokomořským přístavem, který může ruské válečné loďstvo v Černém moři využívat. Kontrola nad Sevastopolem je pro Rusko naprosto klíčová a byla také jedním z hlavních důvodů anexe Krymu v roce 2014. Po napadení Ukrajiny Ruskem utrpěla v dubnu 2022 Černomořská flotila významnou ztrátu, když přišla o svou vlajkovou loď, raketový křižník Moskva. Na druhou stranu z palub lodí Černomořské flotily Rusko odpálilo na ukrajinské cíle desítky střel s plochou dráhou letu Kalibr.

Přečtěte si také: Drony jako ukrajinský trumf. Můžou útočit na Rusy stylem kamikaze, říká Visingr

Jestliže Ukrajinci po potopení křižníku Moskva svými protilodními raketami Neptun přinutili ruské válečné lodě stáhnout se daleko za obzor, hrozba ukrajinských podmořských dronů zahnala ruskou flotilu do přístavů. První generace těchto dronů měla délku 5,5 metru a dokázala dopravit 200 kg trhavin rychlostí 80 km/h na vzdálenost 400 km. V březnu 2023 už ale Ukrajinci pohrozili novou vylepšenou generací s hladkým profilem bez nástaveb a přístrojů, které by mohly dron prozradit.

Zdroj: CNN, NBC News

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom