3. ledna 2024 06:00

Čeští dělostřelci budou chránit Litvu před agresivitou Ruska, nasadí těžké houfnice

Čeští dělostřelci poprvé od druhé světové války vyrážejí do ostré akce. Baterie 152mm samohybných houfnic DANA s plnou výbavou podpoří naše spojence v Pobaltí.

Část 131. dělostřeleckého oddílu, který náleží k 13. dělostřeleckému pluku posádkou v Jincích, bude v roce 2024 poskytovat palebnou podporu předsunutým jednotkám Severoatlantické aliance (NATO) rozmístěným v Litvě. Podle informací Armády ČR dělostřelci před svým nasazením dva týdny intenzivně cvičili střelbu z děl v boletickém újezdu.

Přečtěte si také: První těžká houfnice schopná střílet za jízdy: Podívejte se, jak pálí, aniž by se zastavila

Dělostřelci na horké půdě

Dělostřelci z Jinců budou svými houfnicemi chránit jednotky z Belgie, Nizozemska a Norska, které spadají pod německý tankový prapor. Ten je základem vznikající bojové brigády Bundeswehru v Litvě o síle 4800 mužů, která má plné bojové síly dosáhnout do roku 2027.

Je to vůbec poprvé od druhé světové války, kdy se české dělostřelectvo přesouvá do oblasti potenciálního konfliktu. Litva jako největší pobaltský stát hraničí s Běloruskem a s ruskou Kaliningradskou oblastí, a právě putinovské Rusko, které v únoru 2022 vpadlo na Ukrajinu s cílem ji ovládnout, je zdrojem trvajícího napětí v oblasti. Jen v roce 2023 musely letouny NATO podél celé východní hranice aliance startovat ke 300 případům nepředvídatelného přiblížení ruských letadel, z čehož ke 156 zásahům došlo nad Baltským mořem.

Houfnice s dostřelem 18 km

Základem výzbroje českých dělostřelců je samohybná kanónová houfnice vz. 77 DANA s automatickým nabíjením, která je schopná poslat každou minutu až čtyři střely ráže 152 mm na vzdálenost 18 kilometrů. Houfnice může vést přímou – v případě potřeby i kruhovou – a nepřímou palbu. Je určena k boji s dělostřelectvem a minomety protivníka, k umlčování a ničení míst velení, palebných a radiotechnických prostředků a živé síly a k boření trvalých obranných staveb a polních obranných objektů.

Podívejte se, jak vypadá přesun českých houfnic s příslušnou výbavou po kolejích:

Mohlo by vás také zajímat: Vylepšená Dana jde potrápit ruské okupanty. Co vše umí modernizovaná česká houfnice?

Houfnice je montovaná na upraveném osmikolovém podvozku Tatra 815, pětičlenná obsluha může ke své obraně kromě osobních zbraní použít i 12,7mm protiletadlový kulomet vz. 38/46 a pancéřovku RPG-7. Celé vozidlo váží téměř 30 tun a po silnici může jet rychlostí až 80 km/h (v terénu 25 km/h). Houfnice vz. 77 se v bývalém Československu vyráběly od roku 1976 v ZŤS Dubnica nad Váhom, z celkem vyrobených 672 kusů jich dnes Armáda ČR provozuje několik desítek. V dubnu 2022 darovalo Česko 20 modernizovaných houfnic DANA Ukrajině.

Zdroj: Armáda ČR,

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom