Nejčernější den německé armády způsobilo 500 tanků a dokonalý kouřový trik

100 dní do vítězství S1 (1) - Bitva u Amiens

Po ofenzívách z jara 1918, kdy se Němci dostali na dostřel Paříže, přišla řada na odvetu. Hlavní nápor Francouzů a vojáků britského impéria měl směřovat na výběžek fronty u Amiensu, důležité železniční křižovatky jižně od Sommy.

Vrchní velitel dohodových sil, francouzský generál Ferdinand Foch, dokázal přípravy k útoku dokonale utajit. Aby nedošlo k prozrazení, rozhodli se dohodoví velitelé nezačínat útok obvyklou mnohahodinovou dělostřeleckou přípravou. Ráno 8. srpna se tak dalo do pohybu 13 pěších a tři jezdecké divize, 17 leteckých eskader a stovky tanků.

Přečtěte si také: Gigantické německé dělo bylo noční můrou nepřátel. Podívejte se na palbu s rekordním doletem

Moment překvapení byl dokonalý. „Dostali jsme se na frontovou linii a desítky Němců zvedaly ruce vzhůru,“ zapsal si do deníku kanadský vojín Deward Barnes s tím, že některé nechali jít, ale ne všechny. „Postříleli jsme je jako psy,“ citují jeho vzpomínky tvůrci dokumentární série 100 dní do vítězství vysílané na Prima ZOOM. Záběry zajatých Němců najdete tady:

Tanky a letadla

Němci byli v bitvě u Amiens na několik hodin tak ochromeni, že němečtí vysocí důstojníci padli do kanadského zajetí během snídaně. Moment překvapení ale netrval dlouho. Němci se začali vzpamatovávat z prvotního otřesu a nad bojištěm se objevily jejich dvouplošníky. „Zasáhl jsem Angličana, třísky létají na všechny strany. Musím začít prudce stoupat, aby mě nezasáhly padající kusy,“ poznamenal si nadporučík Lothar von Richthofen, mladší bratr „Rudého barona“ Manfreda von Richthofena. Němečtí piloti se nicméně bránili drtivé přesile – jejich 365 letadel čelilo více než 1 800 letounům protivníka.

Ještě větší inovací než letadla byly tanky. U Amiens byly poprvé použity ve velkých počtech ve spolupráci s pěchotou. Pro tu byly tanky darem z nebes – byly pomalé a poruchové a mnohdy nebezpečnější pro vlastní posádku než pro nepřítele, ale prorážely cestu ostnatým drátem a budily u Němců hrůzu. Francouzi a Britové nasadili 532 tanků, Němci neměli ani jeden.

Trik s obarveným kouřem

Na německé linie se ale nevalila jen masa tanků, letadel a pěchoty. Velitel francouzského sboru měl v záloze ještě jeden trumf. Dýmovnice naplněné neškodnými chemikáliemi chrlily kouř, který měl silný zápach, a dokonce i chuť. Němečtí vojáci si mysleli, že jde o nechvalně proslulý yperit. Propadali panice a nasazovali si plynové masky, jenže s maskou nic neviděli a špatně slyšeli.

Mohlo by vás zajímat: Zvířecí hrdinové: Sestřelená holubice i přes vážná zranění zachránila 194 mužů

V bitvě u Amiens 8.–11. srpna 1918 padlo nebo bylo zraněno 45 000 Němců a na 30 000 jich skončilo v zajetí. Náčelník generálního štábu generál Erich Ludendorff dokonce první den bitvy označil za nejčernější den německé armády. Těžké ztráty ale zaznamenaly i britské a francouzské jednotky, padlo nebo bylo zraněno nejméně 46 000 mužů.

Amiens bylo pouhým začátkem mnohem tvrdších bojů známých jako stodenní ofenzíva. Během ní došlo ke zhroucení Německého císařství a nakonec 11. listopadu 1918 i k podpisu příměří a ukončení bojů.

Zdroj: Imperial War Museum

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom