30. dubna 2024 17:20

Největší postrach tanků. Podívejte se na smrtící sílu bazuky

Válečné stroje S1 (6) - Bazuka

Když během první světové války pracoval americký inženýr Robert H. Goddard na zesílení průraznosti raket, dospěl k vytvoření zajímavého vedlejšího produktu. Byla jím trubková konstrukce, schopná vypouštět rakety s kumulativní hlavicí.

Goddard prezentoval výrobek vedení americké armády v roce 1918 a s nesporným úspěchem. Vývoj byl ale zastaven o pouhých pět dní později, kdy skončila první světová válka a státy Dohody podepsaly s Německou říší příměří u Compiégne. Další vývoj značně komplikovala Goddardova postupující tuberkulóza. Vývoj nakonec opět začal pod novým vedením roku 1933 a o osm let později spatřil světlo světa první prototyp. V roce 1942 pak započala sériová výroba, protože se nová zbraň ukázala jako perfektní odpověď na nasazení tankových brigád.

Trumpeta z haraburdí

„Když dojde k bitvě čistě tanků proti pěšákům, pak chudáci pěšáci. Ale co když vymyslíte zbraň dost rychlou na rozmístění v případě potřeby, která dokáže na jeden bod tanku namířit nezměrnou sílu? To byl úkol protitankových zbraní,“ upřesňuje význam mechanismu Jonathan Ferguson z Royal Armouries Museum v Leedsu.

Mechanismus získal jméno podle jména trumpety, již slavný americký komik Bob Burns sestrojil z haraburdí – bazooka, neboli bazuka. Ta se poprvé podívala na bitevní pole v listopadu roku 1942, kdy se spojenecké jednotky vylodily na severu Afriky a poskytla pěchotě dostatečnou oporu proti tankům. První typ bazuky – Bazooka M1 – byl zbraní ráže 60 mm, vyznačoval se trubkovým vedením o délce 1 550 mm a vážil 5,71 kg. Raketa, která vyletěla z ústí bazuky, probila pancíř o tloušťce 60 mm. Postupně vzniklo několik dalších typů s mírně rozdílnou účinností střelby a dosahu.

Čtěte také: Momenty války: Vzplanuté pozadí ruského vojáka a okupant oloupený vlastními bratry ve zbrani

Střelu poháněl k cíli raketový trubkový motor o průměru 26 mm, přičemž výstřel obstarala elektrická baterie v pažbě zbraně. Ta byla později nahrazena indukčním generátorem. Koncem čtyřicátých let se ve výzbroji americké armády objevil nový typ bazuky s označením Bazooka M20, jejíž sílu uvidíte v pořadu Válečné stroje na Prima ZOOM. Tím samozřejmě cesta této výkonné zbraně neskončila, od té doby se modernizovala ještě několikrát a sehrála roli v mnoha dalších válečných konfliktech.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/Real Clear Defense

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky FTV Prima zbraň Druhá světová válka První světová válka Armáda Spojených států amerických Robert Goddard Royal Armouries Leeds bazuka Jonathan Ferguson

Populární filmy na Prima Zoom