Nafukovací tanky byly jen začátek. Armáda duchů nacistům pořádně zatopila

Války za polárním kruhem S1 (5) – Nafukovací armáda

Součástí každé války je používání lstí, dezinformací a klamů. Během druhé světové války měli Spojenci na podobné triky celý oddíl, jehož hlavní prací bylo zamotat nacistům hlavu natolik, aby mohly bojové jednotky porážet Německo snadněji.

Nápad na využívání kreativních triků k obelstění nepřítele se zrodil po bitvě u El Alameinu v roce 1942. Britská armáda zde použila atrapy tanků, díky čemuž se jim povedlo zmást nepřítele. Pod přímým velením generála Omara Bradleyho tak vznikl 23. zvláštní oddíl americké armády, jehož náplní práce bylo matení Němců a vytváření přesvědčivých iluzí, které zavedou nepřítele špatným směrem.

Mistři iluzí

Oddíl sestával ze zhruba 1 100 mužů, členů 603. oddílu kamuflážních ženistů, 406. oddílu polních ženistů a 3 132. roty zvláštních signálních služeb. Spousta příslušníků oddílu měla navíc kulturní zaměření, někteří byli rekrutování přímo z uměleckých škol nebo reklamních agentur. Uplatnění v jednotce našli herci, výtvarníci, architekti či matematici. Ostatně, jejich akce vyžadovala určitý estetický až umělecký cit. Výsledky jejich práce uvidíte ve čtvrtečním pořadu Války za polárním kruhem na Prima ZOOM.

Čtěte také: Ruská armáda je jen pojízdná výstavka techniky. Reálná síla je zanedbatelná, říká analytik

Hlavní náplní práce zvláštní jednotky bylo vytvořit iluzi početných armád. Vyráběla nafukovací modely tanků, náklaďáků či letadel, zároveň pomocí dřevěných planěk vytvářela falešné stopy po vozidlech a tancích. Nafukovací artilerií ale její rozsah nekončil, zároveň dokázala infiltrovat radiotelefonické vysílání a šířit falešné vojenské pokyny tak, aby se dostaly k nepříteli. Němci tak dostávali krajně nespolehlivé informace o spojeneckých pozicích a operacích. Celkem se oddíl podílel na více než 20 falešných operacích, často jen pár kilometrů od fronty. Mimo jiné se zapojil i do vylodění v Normandii, jemuž výrazně pomohli v rámci operace Fortitude.

Válka hrou

Smyslem operace Fortitude bylo přesvědčit nacisty, že pláže Normandie jsou klamný cílem, zastíracím manévrem a skutečný útok proběhne přes Norsko či Pas-de-Calais, což je severozápad Normandie. K tomu oddíl využil nejen nafukovací výzbroj, ale i falešné kostýmy a herecký talent svých příslušníků. Ti se začali v převlecích za spojenecké agenty objevovat v kavárnách a mezi řečí trousit „zaručené“ informace o postupu spojeneckých vojsk. Mechanismus drbů spolehlivě zafungoval a informace se dostaly k německým špionům.

Zároveň se oddíl spoléhal na řemeslnou práci. Například na šňůry natáhl ložní prádlo tak, aby se německé letectvo domnívalo, že má pod sebou vojenský tábor. Kolem něho rozmístil nafukovací atrapy artilérie. Zároveň pomocí vědců z Bell Laboratories v New Jersey vytvořil nahrávky pochodujícího vojska, které mohl díky silným reproduktorům vysílat až na 25 km vzdálenost.

Úmysl se podařil a Spojenci se úspěšně vylodili v Normandii. Tím ale 23. oddíl neskončil, ještě dva týdny po vylodění pomocí práce se světly simuloval přítomnost spojeneckého přístavu, aby Němce odlákal od toho skutečného. Jednotka odvedla ve válce kus práce, proto bylo trochu nefér, že byla její existence dlouhou dobu utajena. Když se navrátilců doma ptali, co dělali za války, údajně odpovídali dvojsmyslnou větou  „We blew up tanks and guns,“ což mohlo znamenat „Vyhazovali jsme do povětří tanky a zbraně“, stejně jako „Nafukovali jsme tanky a zbraně.“ Odtajnění se jednotka dočkala až v roce 1996, prvního vyznamenání se pak dočkala v roce 2022.

Zdroj: National WW2 Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky válka Německo FTV Prima Němci Druhá světová válka Armáda Spojených států amerických Britská armáda Normandie Omar Bradley Vylodění v Normandii

Populární filmy na Prima Zoom