22. dubna 2013 06:00

Pralidé měli shnilé zuby a parodontózu. A umírali na to

Známého pravěkého muže Ötziho zřejmě trápily zubní kazy a parodontóza. Kromě toho mu jeden z předních zubů odumřel, patrně následkem úrazu.

Zjistili to vědci z Centra pro evoluční medicínu (ZEM) Univerzity v Curychu, jejichž studii zveřejnil odborný magazín European Journal of Oral Sciences. Ötziho mimořádně dobře zachované tělo bylo nalezeno před 22 lety v alpském ledovci na pomezí Rakouska a Itálie.

Na mumii Ledového muže, jak se Ötzimu říká, se "obdivuhodným způsobem na zubech a ozubici (vazivo mezi kořenem zubu a stěnou zubního lůžka) zachovala početná onemocnění, která jsou i dnes velmi rozšířená", uvedl Frank Rühli, jenž výzkum vedl. Výsledky studie odborníkům poskytly informace o stravovacích návycích Ötziho a o evoluci zubních onemocnění.

Ačkoli jsou ostatky tohoto pravěkého člověka od jejich nálezu podrobovány důkladnému výzkumu, zuby se takové pozornosti doposud netěšily.

Vstup do Pekla byl objeven v Turecku. Dodnes tam vše umírá

Zuby zabíjely

"Úbytek ozubice byl vždy velmi častým onemocněním, jak ukazují lebeční nálezy z doby kamenné nebo výzkum egyptských mumií," řekl Roger Seiler, který pro centrum ZEM pracuje jako dentista a který spolu s kolegy z USA a Itálie vyhodnocoval Ötziho chrup pomocí počítačové tomografie.

Trojrozměrná rekonstrukce chrupu a ústní dutiny mimo jiné přesně ukazuje, jak Ötzi postupující parodontózou trpěl. Především u stoliček Seiler zjistil, že zánět téměř odkryl špičky zubních kořenů. Ačkoli Ötzi o ústní hygienu sotva pečoval, přispěla podle vědců k očistě zubů "brusná" strava.

Parodontóza, která se vyskytuje především u lidí středního a vyššího věku, výjimečná ale není ani u mladých lidí, často souvisí s onemocnění srdce a oběhové soustavy. Již dřívější výzkumy ukázaly, že Ötzi trpěl arteriosklerózou, tedy zvápněním cév.

Typický muž své doby

Kazy, které odborníci nalezli, ukazují na to, že Ötzi konzumoval velmi škrobovitou stravu, jako je chléb či obilná kaše. U jednoho z předních zubů pak zjistili, že odumřel zřejmě následkem úderu, odlišné zbarvení tohoto zubu je stále patrné. Chrup vykazuje i další poškození, například část jedné stoličky je odlomená, což svědčí o úraze při jídle. To mohl způsobit třeba kamínek v obilné kaši.

Posvátní roznašeči moru. Krysí chrámy v Indii

Ötziho ostatky patří bezesporu k nejvíce zkoumaným na světě. Dnes je mimo jiné známo, že měl hnědé oči, že zemřel asi ve 45 letech a že krátce před smrtí jedl maso z kozorožce, chleba a salát. Také se ví, že trpěl žlučovými kameny.

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom