7. března 2013 19:00

Hitler a alkohol: když vůdce tajně popíjel

Adolf Hitler o sobě rád prohlašoval, že je abstinentem a o alkoholu mluvil jen ve zlém. Sám si ale občas rád přihnul – dokonce mnohem víc, než kdokoliv ve Třetí říši tušil.

Adolf Hitler byl jedním z největších bojovníků proti alkoholismu v celém 20. století. Sice o sobě tvrdíval, že ho k tomu vede starost o německý lid, pravda je však zřejmě mnohem jednodušší: alkohol ho v životě tolikrát ztrapnil, že si v něm našel nepřítele.

Podle historiků Hitlera formoval především jeden trapný zážitek z mládí. Víme o tom díky jednomu z mála lidí, jimž Adolf Hitler věřil – jeho sekretářce Christy Schroederové. Té jednou Hitler vyprávěl o tom, jak se příšerně opil po závěrečných zkouškách na škole... S kamarády tehdy slavil jejich úspěšné složení a strašně se opil levným vínem.

Najdete na fotografii z I. světové války Adolfa Hitlera? Odpověď najdete v závěru článku:

Zřejmě si z večera nic nepamatoval; o to větší hrůzu zažil druhý den, když mu ředitel vrátil originál vysvědčení – jednoznačně potřísněný výkaly. Mladý Hitler ho zřejmě po cestě z večírku použil jako toaletní papír… Od té doby se snažil alkoholu co nejvíc vyhýbat, tedy pokud to jen šlo. Mj. podobný důvod vedl k zásadovému boji proti alkoholu i československého prezidenta Edvarda Beneše…

Co pil Hitler

Hitlerovým oblíbeným nápojem byla voda, respektive minerálka. Zamiloval se do značek Apolinaris a Fachingen; Apolinaris se díky tomu stala nápojem jednotek SS. Alkoholu se však nevyhýbal, přestože se to i dnes píše v učebnicích dějepisu. Měl docela rád pivo, ale muselo být slabé. Nejčastěji si dával jen dvouprocentní zlatavý mok, který zvlášť pro něj vařili v Holzkirchu u Mnichova.

Dalším oblíbeným nápojem Adolfa Hitlera byl Fernet Branca. Hořký nápoj výrazné chuti získával z Itálie, měl ho vždy alespoň jednu láhev po ruce. Pokud můžeme věřit jednomu z Hitlerových osobních strážců, Rochusi Mischovi, dával si Hitler sklenku Fernetu před každým důležitějším projevem. To by z něj dělalo podle dnešních norem téměř alkoholika…

Hitler se chystá k přípitku se svými generály.

Likéry měl Hitler díky jejich výrazné chuti a zklidňujícím účinkům na zažívání v oblibě. Tak třeba žaludeční likér Boonenkamp nebo uklidňující likér Krotzbeere si občas dopřával po jídle. Koňak si zase Hitler dopřával, když byl nachlazený. Míchal si ho ovšem s čajem, sloužil mu tedy hlavně na zahřátí, podobně jako grog.

Hitler - abstinentský sběratel vína

Jen vínu se po onom trapném zážitku z mládí Vůdce vyhýbal, jak jen mohl. O to paradoxněji zní, že vlastnil zřejmě největší a nejdražší sbírku vín všech dob. Když německá vojska dobyla půlku Evropy, šly ty nejlepší láhve vína rovnou do Německa – a ty nejlepší z nejlepších přímo do Hitlerovy rezidence v Berchtesgadenu. Podle dobových záznamů tam měl nejméně milion lahví těch nejlepších vín. Sám Hitler však žádný z těchto pokladů neochutnal, jen je nabízel svým návštěvám, aby je oslnil.

Vína si nijak nevážil, napil se ho jen při několika společenských příležitostech, kdy se nedalo odmítnout. Je symbolické, že právě sklenka vína byla zřejmě tím posledním, co v životě vypil: když si bral Evu Braunovou (v noci na 29. dubna), připili si maďarským vínem.

Velmi podobný byl také jeho vztah k ostatním alkoholickým nápojům. Šampaňského se napil v životě snad jen dvakrát, jednou, když při podpisu Ribbentrop-Molotovova paktu a podruhé, když Japonci zaútočili na Pearl Harbor...

Tuto fotografii šířili ke konci války válce Spojenci. Jsou na ní možné podoby Adolfa Hitlera, v nichž se mohl pokusit uprchnout z Berlína.

Odpověď na otázku k fotografii: Adolf Hitler sedí na fotografii vlevo dole.

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom