6. září 2024 13:35

Žralok zaútočí na dvakrát většího delfína. Podívejte se, jak ho prožene

Žraloci proti delfínům Krvavý souboj – Žralok černocípý

Žralok černocípý se nechá vyprovokovat poměrně snadno. I dvakrát větší delfín skákavý by se měl mít na pozoru.

Žralok z čeledi modrounovitých obývá vody tropického a subtropického oceánu. Své jméno získal podle černých konečků ploutví. Nikdy jej nenajdeme na otevřeném, hlubokém moři, od mládí mu více hoví mělčiny. Tam ostatně přicházejí na svět a v dospělosti zde kontrolují několik čtverečních kilometrů rozsáhlý revír. Jeho potravou jsou ryby, korýši, hlavonožci, troufne si ale i na větší kořist.

Čtěte také: Brutální útok žraloka. Šestnáctiletému chlapci ukousl při rybaření hlavu a ruku

Nejlepší obrana

V pořadu Žraloci proti delfínům – Krvavý souboj na Prima ZOOM uvidíte, jak 1,6 metru dlouhý žralok pronásleduje nezvyklou kořist, delfína skákavého, který je skoro dvakrát tak větší než on. Při lovu dokáže vyvinout obrovskou rychlost a delfín má co dělat, aby neúnavnému predátorovi unikl. „Jsou jako děti nadopované cukrem,“ komentuje žraločí pohyby kameraman Duncan Brake, jenž má dlouholeté zkušenosti s filmováním žraloků. „Neumějí být v klidu. Je jim úplně jedno, kde se zrovna nacházíte, zajímá je jen rychlá a snadná potrava.“

Hon na delfína si žralok černocípý nakonec rozmyslí, přesto není radno jej podceňovat. Nevidí překážku v útoku na rybáře či osoby brodící se v mělčinách. Má ve zvyku útočit na nohy ponořené ve vodě, proto obyvatelé Marshallových ostrovů, kde se paryba vyskytuje, zásadně plavou. Coby nejlepší obrana proti žraloku černocípému se doporučuje ponoření. Velikost ponořeného těla totiž žraloka zastrašuje.

Zdroje: Fishbase/Animal Diversity

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský