2. srpna 2024 12:15
Adam Vala

Proč je na horách zima, když jsou jejich vrcholky blíž ke Slunci? Zákeřná otázka má zajímavou odpověď

Na první pohled to někomu možná nedává smysl, všechno ale má své vysvětlení.

Nemusíte mít zrovna doktorát z fyziky, abyste rozuměli, že čím blíže jste zdroji tepla, tím větší teplota na vás působí. Platí to pro svíčku, táborák, stejně jako pro Slunce. Podle téhle logiky pak ale nefungují hory, na kterých je větší zima nežli v nížinách, bez ohledu na to, že jsou o stovky metrů až kilometry blíže k naší nejbližší hvězdě. Jak je to možné? Na to vám opět spolehlivě odpoví vědci.

Vzdálenost ke Slunci je rozhodující faktor

V první řadě je nutné uvědomit si, že nadmořská výška na Zemi má jen pramalý vliv na energii, kterou přijímáme od Slunce. Teplo, které pociťujeme, navíc není přímou tepelnou energií Slunce, ale jde o výsledek interakce slunečního záření s částicemi na Zemi. Pokud byste to chtěli vyjádřit ještě srozumitelněji, nacházíme se přibližně 152 milionů kilometrů od Slunce, takže i samotná výška hory Mount Everest – 8848 metrů nad mořem – je vlastně celkem nepodstatná.

Čtěte také: Zradilo ho počasí i vlastní tělo, bojoval ale dál. Strhující příběh prvního postiženého na Everestu

Skutečný důvod, proč je ve vyšších polohách chladněji, leží v hustotě atmosféry. Čím výše jste, tím je atmosféra řidší, protože klesá tlak vzduchu. A to je zase důležitá veličina pro zachování tepla, protože když vzduch nic nestlačuje, rozpíná se a chladne. „Chladný vzduch pak zmrazí srážky a místo deště začne sněžit. Studený vzduch také ochlazuje půdu, takže když padá sníh, je pravděpodobnější, že se bude hromadit, než že by hned roztál,“ doplňuje NASA na svých stránkách.

Teď už jste tedy chytřejší a víte, že opalovačka na Mount Everestu není nejlepší nápad.

Zdroj: NASA, Zak's Lab - YouTube

Video, které jste mohli minout: Nepodceňujme slunce v Česku, tvrdí Arenberger. Popsal výhody opalovacího krému ve spreji

Adam Vala