27. července 2024 12:05
Adam Vala

Vzácný kytovec byl znovu nalezen mrtvý. Záhadný tvor je pevně spojený s Novým Zélandem

Ačkoliv by se mohlo zdát, že velké živočichy, jako jsou například velryby, už lidstvo dávno podrobně prozkoumalo, opak je pravdou.

I v dnešní době, kdy mohou vědcům pomoci nejrůznější přístroje, radary, sonary, satelitní snímky nebo GPS lokátory, existují kytovci, kteří ještě nebyli blíže pozorováni živí. Patří mezi ně i Mesoplodon traversii, velmi málo známý druh kytovce, který byl ve většině případů pozorován na Novém Zélandu. Bohužel, stejně jako v aktuálním případu šlo o situace, kdy bylo nalezeno jeho mrtvé tělo.

Nečekaný objev

Jak informuje agentura PA, uhynulý kytovec byl objeven na pláži u vesnice Taieri Mouth na novozélandském Jižním ostrově. Tělo bylo dlouhé přes 5 metrů a podle prvního ohledání šlo o mladého samce. „Ozubení kytovci vorvaňovci patří k nejméně známým velkým savcům současnosti. Od 19. století známe jen 6 jedinců, kteří byli na světě dokumentováni a pět z nich se našlo na Novém Zélandu,“ uvedl pak v prohlášení Gabe Davies z Ministerstva památkové péče.

Čtěte také: Největší tvor všech dob: Gigantická velryba si nárokuje první místo, plejtvák je oproti ní mrňous

Identitu uhynulé velryby musí nyní ještě potvrdit genetické testy, je ale velmi pravděpodobné, že jde o zástupce Mesoplodona traversii, což je pro další ze zaměstnankyň Ministerstva památkové péče Hannah Hendriks příležitost, jak se dozvědět něco víc. Je nicméně velmi složité přinést plnohodnotný pohled, když není možné tyto živočichy sledovat přímo na moři. Hledat tedy společné prvky s dalšími velrybami, odhadovat, jak konkrétně se tito kytovci chovají, pohybují či množí, tak v podstatě nejde a alespoň prozatím lidstvo končí u konstatování, že i přes nález stále nevíme vůbec nic.

Zdroj: Ministerstvo památkové péče, AP News

Video, které jste mohli minout: Moře zbarvené krví a mrazivé záběry. Žralok útočil na texaské pláži, zranil čtyři lidi

Adam Vala