13. ledna 2024 06:00

Velryby během lovu vytvořily dokonalou spirálu. Úchvatné nové video je snem každého matematika

Matematik Fibonacci by z těchto kytovců měl skutečně radost. Svojí unikátní technikou lovu totiž opět potvrdili, že takzvaná zlatá spirála je skutečně stavebním kamenem přírody.

Pozorovat obrovské, patnáct metrů dlouhé keporkaky, když předvádějí své proslulé akrobatické schopnosti na mořské hladině, se jen tak někomu nepoštěstí. Pozorovatelé velryb je samozřejmě milují, tihle kytovci jsou totiž velice zvídaví a k lidem se proto někdy rádi sami přiblíží.

Video, které s pomocí dronu natočil fotograf Piet van den Bemd, je ale zachycuje během lovu – a jejich obvyklá technika se ukázala být ještě daleko pozoruhodnější, než jsme si mysleli.

Umění, které se musejí naučit jeden od druhého

Keporkaci (Megaptera novaeangliae) se kromě krilu živí také drobnými rybkami, které se oceány pohybují ve velkých hejnech. Kytovci si k jejich lovu osvojili speciální techniku. A právě tu jste mohli vidět na videu. Říká se jí „bublinová síť“, což je, když se nad tím zamyslíme, dost přesný termín.

Mohlo by vás zajímat: Velryba keporkak spolkla 56letého potápěče jako svačinu. Jak dokázal přežít?

Několik keporkaků hejno obklíčí a spolupracují, aby ryby dotlačili co nejblíže k hladině. Ryby pak uvězní v kruhu nebo spirále ze vzduchových bublin, které vydechují ze svých hřbetních dýchacích otvorů. Zvládnou díky tomu do svých obřích úst nabrat najednou velké množství ryb.

Každý keporkak má během lovu svou roli a podle vědců, kteří je zkoumali, jde o neskutečně komplexní chování vyžadující obratnost, skvělou koordinaci, perfektní komunikaci a týmovou spolupráci. A samozřejmě taky dokonalé načasování.

Fascinující je, že se keporkaci tohle chování navíc musejí od ostatních naučit a na světě proto existují celá jejich společenství, která tímto způsobem vůbec lovit neumí.

Na hladině během lovu bublinovou sítí můžeme spatřit obrazce, které dokazují, jak skvěle velryby pod hladinou svoje lovecké umění ovládají – zmenšující se dokonalé kruhy anebo (jako v tomto případě) takzvaná zlatá spirála, která je v souladu s Fibonacciho posloupností a najdeme ji všude, od květin přes šišky až po hurikány a dokonce galaxie.

Zdroj: Marine mammal research program, INCA, Věda živě, BBC Earth

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom