5. února 2024 07:05

Dojemné video umírajícího chameleona ukazuje, jak se před smrtí naposledy rozzáří barvami

Fascinující záběry pořídili dokumentaristé na Madagaskaru a chameleon na videu patří k druhu, který je výjimečný hned v několika ohledech.

Když dokumentaristé zhlédli stovky časosběrných fotografií, na kterých se jim povedlo zachytit poslední okamžiky jednoho z unikátních madagaskarských chameleonů, užasli. Čekala je totiž podívaná, na kterou nebyli připravení.

Naprosto nás ohromil ten barevný spektákl. Vědci něco takového pozorovali úplně poprvé,“ svěřili se serveru Live Science producentka Valeria Fabbri-Kennedyová a herpetolog Chris Raxworthy. Kůže chameleona se totiž ve chvíli, kdy umíral, rozzářila jasnými barvami, které se po nějakou dobu zcela náhodně měnily a přelévaly mezi sebou.

Citlivé kožní buňky

Důvod, proč chameleonova kůže v jeho posledních okamžicích takhle hrála barvami, odborníci přisuzují nervovým zakončením, kterými zvíře během života ovládá kožní buňky zvané chromatofory. Tyto buňky obsahují barevné pigmenty a chameleoni je ovládají s pomocí neurotransmiterů.

Mohlo by vás zajímat: Největší had Madagaskaru loví jako filmový Predátor. Podívejte se, jak najde a usmrtí kořist

Změnu zbarvení u nich proto kromě proměn okolního prostředí dokonce mnohdy ovládají i takové věci, jako pokles teploty, stres nebo třeba změny nálad.

Během procesu umírání putují nervové signály tělem dál a kožní buňky na to reagují. Vytvářejí pak tenhle chaotický barevný vzor, který jsme viděli na videu,“ uvedli Fabri-Kennedyová a Raxworthy.

Rychle žijí, rychle umírají

Zatímco jiní chameleoni se dožívají několika let (některé druhy dokonce i deseti), madagaskarský druh, který jste mohli vidět na videu, má život většinou opravdu kratičký. Chameleon Labordův (Furcifer labordi) zpravidla nežije déle než čtyři, pět měsíců. V listopadu, hned po prvních deštích, se vylíhne, do ledna stihne dorůst do dospělosti, a jakmile se tak stane, ihned se spáří.

Na rozmnožování padne prakticky veškerá jejich energie. Samice nakladou vajíčka a v květnu už jsou všichni dospělí chameleoni na ostrově mrtví. Chameleoni Labordovi jsou zatím jediní známí čtyřnozí obratlovci s takhle mizivou délkou života. I v zárodečném stádiu tak tráví delší dobu než skutečným žitím… asi proto žijí tak naplno.

Zdroj: Live Science, Wired, Nature Journal, Nature on PBS

Mohlo vám uniknout: Gigantický krokodýl zabije až 300 lidí ročně. Podívejte se, jak se vrhá na svou kořist

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom