8. března 2024 07:05
Adam Vala

Tajemství obrovských mořských pavouků je konečně rozluštěno. Na jeho vyřešení se čekalo 140 let

Vědci se museli potopit do mrazivých vod a vydat se do středu děsivé kolonie půlmetrových monster.

Pokud nemáte rádi pavouky, jen stěží vás přesvědčíme, že na životě těch, kteří žijí v mořích, je něco fascinujícího. Přesto vědci už přes sto let bádají, jakým způsobem se o svá vajíčka starají antarktičtí pavouci, protože na rozdíl od svých příbuzných z teplejších vod nenosí své nevylíhnuté potomky na zádech. Vědci nicméně netušili, jaký jiný způsob tito až 50centimetroví tvorové využívají, což se ale konečně začátkem roku 2024 změnilo.

Mohlo by vás zajímat: Jak zabíjí největší pavouk světa? Z jeho souboje s ještěrkou budete mít noční můry

Mořští pavouci jsou mořští členovci, kteří žijí v oceánech po celém světě. Mají osm extrémně dlouhých, tenkých nohou, díky nimž se podobají některým suchozemským pavoukům, ale nejsou s nimi příbuzní. Mnoho mořských pavouků dorůstá velikosti kolem 3 centimetrů, antarktický Colossendeis megalonyx však může mít délku až půl metru, což je způsobeno tzv. polárním gigantismem. Není to však jediný rozdíl, jak je uvedeno výše, a vědci se proto snažili zjistit, kde se nachází jejich vajíčka.

„U většiny mořských pavouků se o mláďata stará samec, který je přenáší na zádech až do vylíhnutí," uvedla pro Live Science profesorka na Havajské univerzitě v Manoa Amy Moranová. Je hlavní autorkou nové studie reprodukčních strategií mořských pavouků, která zahrnovala i opakovaný ponor do ledových hlubin oceánu při snaze zblízka pozorovat chování těchto tvorů. Za účelem pozorování pak bylo několik pářících se jedinců vyzvednuto a transportováno do výzkumného zařízení McMurdo Station, kde byli dále sledováni ve speciálních nádržích.

Samci pečovatelé

Až tento krok odhalil, že po nakladení vajec strávil samec přibližně dva dny tím, že mračna vajíček lepil na dno nádrže, aby je po několika týdnech překryly mořské řasy. Ty ve volné přírodě nepochybně fungují jako maskování a zaručují vajíčkům ochranu. „Měli jsme velké štěstí, že jsme to mohli vidět. Příležitost pracovat přímo s těmito úžasnými tvory na Antarktidě znamenala, že jsme se konečně dozvěděli věci, které dosud nikdo netušil," uvedl spoluautor studie biolog Ming Wei Aaron Toh. Lidstvo si tedy může odškrtnout další záhadu a vrhnout se na tu následující, protože oceány jsou místem, které na dokonalé objevení stále čeká.

Zdroj: Live Science, University of Hawaii

Mohli jste minout: Brňany vyděsil had v paneláku. Zasahovala policie i herpetolog, plaza si vzal do své péče

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom