18. října 2024 14:31

Strašek paví vidí rakovinu a zabíjí jednou ranou. Podívejte se na jeho brutální lov

Zabijáci v hlubinách Ti nejlepší – Strašek paví

Mořské dno je plné zajímavých živočichů, a někteří z nich mohou zásadně pomoci usnadnit lidskou existenci. I když mají maximálně 18 cm a žijí ve 40metrové hloubce Tichého i Indického oceánu, jako strašek paví.

Na této planetě se vyskytuje zhruba 400 milionů let, což z něho činí živočicha staršího než dinosauři. Má dvě pozoruhodné vlastnosti, přičemž jedna z nich nám může zásadně pomoci při prevenci rakoviny. Strašek paví totiž může doslova vidět rakovinou postižené buňky ještě dříve, než se v organismu projeví symptomy.

Čtěte také: Průlom v léčbě rakoviny děložního čípku: Nový postup snižuje riziko úmrtí o 40 procent

Vidí i rakovinu

Může za to jeho specifický zrak, přesněji počet fotoreceptorů, kterým disponuje. Fotoreceptory jsou buňky reagující na jistý druh vlnění světla. Většina zvířat má na sítnici dva typy fotoreceptorů, lidské oko se pyšní třemi, které registrují vlnění a jeho intenzitu odpovídající modré, zelené a červené barvě. Nicméně strašek paví je obdařen fotoreceptory až dvanácti typů. Díky tomu vidí vlnění v širokém rozsahu UV záření, dokáže vnímat polarizované i nepolarizované světlo s úzce směrovaným vlněním.

„Máme za to, že mají spíše něco na způsob čtečky čárových kódů pro jednotlivé barvy či druhy vlnění, než aby vnímali různé jejich odstíny,“ vysvětluje Martin How z fakulty biologických věd z britské University of Bristol. Straškovo vidění nedává vědcům spát, kdyby se mu dostali „pod oči“, bylo by možné zásadně ovlivnit postupy při prevenci rakoviny. Prozatím ale strašek využívá své vidění spíše k lovu. Drobný živočich je totiž schopným predátorem, k čemuž využívá svou druhou pozoruhodnou vlastnost.

V pořadu Zabijáci v hlubinách: Ti nejlepší na Prima ZOOM uvidíte straškův pozoruhodný způsob lovu. Na konci předních končetin má paličky vybavené pružinou, kterými potenciální kořisti uštědří dokonalý úder. I pod vodou udeří kořist rychlostí až 80 km/h. Díky tomu může zabít jednou ranou i rybu

Zdroje: Science Focus/Medical Design and Outsourcing

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora