27. dubna 2024 07:00

Vidí rakovinu, zabíjí jediným úderem a byl tu už před dinosaury. Strašek je opravdu unikátní predátor

Zvířecí výzbroj S1 (2) - Lov straškovitých

Drobný korýš z čeledi straškovitých vypadá na první pohled jako nezajímavé, byť to trochu bizarní zvířátko. Jeho končetiny jsou zakončeny paličkami, jejichž jediný úder může být pro mnohem větší živočichy tím posledním. Kromě toho má také unikátní zrak, který zaujal vědeckou obec.

Strašek dorůstá pouhých 3-18 cm, přesto patří k nejbrutálnějším predátorům, kteří kdy brázdili dna Tichého a Indického oceánu. Pohybuje se ve 40metrových hloubkách a jeho druh je na Zemi už 400 milionů let, takže obýval svět už před dinosaury. Paličky na konci jeho předních končetin jsou smrtícími zbraněmi, jimiž provede úder v rychlosti až 80 km/h, a to ve vodě. Ve zlomku vteřiny tak dokáže zabít i rybu. Umožňuje mu to zvláštní pružinový systém, který jeho paličky využívají. Strašek má ale mnohem zajímavější vlastnost, než je instantní smrt na jeden úder.

Čtěte také: Raka poustevníčka sexuálně vzrušuje plastový odpad v oceánu, myslí si vědci

Rakovina na očích

Vědci zkoumají jeho unikátní zrak, který má nespornou výhodu v počtu typů fotoreceptorů. To jsou buňky, jež reagují na jistý druh vlnění. Oči většiny živočichů disponují dvěma typy receptorů, sítnice lidského oka má tři. Ty zaznamenávají vlnění i jeho intenzitu odpovídající modré, zelené a červené barvě. Strašek je o dost vybavenější, jeho oči, které se pohybují nezávisle na sobě, mají fotoreceptory dvanácti typů. Díky tomu vidí vlnění v širokém rozsahu UV záření, dokáže dokonce vnímat polarizované světlo s úzce směrovaným vlněním.

„Máme za to, že mají spíše něco na způsob čtečky čárových kódů pro jednotlivé barvy či druhy vlnění, než aby vnímali různé jejich odstíny,“ upřesňuje tuto vlastnost Martin How z fakulty biologických věd z britské University of Bristol. „Je nesmírně těžké se dostat do mysli strašků, ale domníváme se, že to řeší tím, že segmentují své vidění podle příležitosti – například k prohlídce kořisti před úderem.“

Mohlo by vás také zajímat: Nebezpečná muréna má čelisti jako Vetřelec. Podívejte se, jak se zakousne do žraločího mužství

Straškova vlastnost vidět polarizované i nepolarizované světlo, která vědcům nedává spát, má jeden vedlejší, leč pro nás velmi zásadní účinek. Strašek totiž vidí rozdíl mezi zdravými buňkami a buňkami napadenými rakovinou, a to ještě předtím, než se začnou projevovat symptomy. Pokud by se podařilo dostat straškovi „pod oči“ a napodobit jeho fascinující optické schopnosti, znamenalo by to zásadní průlom v léčbě či rovnou prevenci rakoviny.

Zdroje: Science Focus / Medical Design and Outsourcing

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom