21. dubna 2024 07:05

Jeho kousnutí opravdu bolí, jen se na to podívejte. Nenápadný cvrček má doslova biblické kořeny

Mistři bolesti S2 (6) – Jeruzalémský cvrček

Když amerického zemědělce znenadání zabolí prst, je pravděpodobné, že se mu do něj zakousl bizarně vypadající hmyz. Dostat se s ním do křížku není nic příjemného.

Jeruzalémský cvrček (Stenopelmatus fuscus) vypadá na první letmý pohled jako roztomilý cvrček, na druhý pohled vynikne jeho lehce znepokojivá vizáž. Jeho hlava totiž připomíná něco mezi dětskou hlavou a odhalenou lebkou. Při podrobnějším zkoumání je navíc jasné, že jeruzalémský cvrček vlastně ani není cvrček. Ve skutečnosti pochází z čeledi Stenopelmatidae, a když mluvíme o jeho původu, ani přídomek „jeruzalémský“ není úplně na místě. Tento pozoruhodný hmyz totiž najdeme v západní oblasti Spojených států amerických a v Mexiku.

Mohlo by vás zajímat: Bodnutí hmyzem u psa? Žihadlo nemačkat, rychle vytáhnout a sledovat otok

Bacha, kouše!

Původ první části jeho názvu je nejasný, spekuluje se ale, že za ni může směs terminologie františkánských misionářů a indiánů kmene Navaho. Ti domnělému cvrčkovi přezdívali „brouk-lebka“, což si kněží mohli vyložit jako referenci k hoře zvané Kalvárie neboli taky Golgota, kde měl být ukřižován Ježíš Kristus. Golgota, neboli původně Gulgalta, je totiž výraz pro lebku. Tu kopec buď připomínal, nebo jimi byl za dobu římských poprav posetý. V každém případě je jeruzalémský cvrček známější díky svým obrovským kusadlům.

„Nedisponuje jedem, neprorazí kůži a nic do vás nevpraví, je to jen tupá síla, která říká – pryč ode mě!“ komentuje cvrčkovu výbavu biolog Adam Thorne v pořadu Mistři bolesti poté, co si s profesionálním krotitelem zvěře Robem Allevou na vlastní kůži vyzkouší jeho stisk. Ten je jeho téměř jedinou obranou proti predátorům, vyjma schopnosti vydávat nepříjemný zápach.

Jeruzalémský cvrček je vnímán jako nepřítel zemědělců, a to nejen proto, že se nejednomu nepozornému farmáři s gustem zakousne do prstu. Jeruzalémský cvrček se často zavrtává pod zem, aby se živil kořeny nebo živinami z půdy, za což mu žádný pěstitel nepoděkuje. Tento zvláštní nelétavý tvor nicméně nepohrdne ani jiným hmyzem.

Zdroje: Alta Pest Control/WebMD

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom