9. října 2023 11:55

Sršně asijské v Česku: Bylo nalezeno první hnízdo, hasiči vyrážejí do akce

Hnízdo nebezpečných sršní už zkoumají vědci

Kde se usadily sršně asijské? Ochránci přírody objevili po několikadenním pátrání obří hnízdo v koruně stromu.

První potvrzený nález hnízda sršní asijských (Vespa velutina) v Česku ohlásili o víkendu západočeští ochránci přírody. Invazní druh hmyzu, který se specializuje na lov včel, se u nás poprvé objevil jen několik dnů před tím.

Mohlo by vás zajímat: Potvrzeno: Agresivní sršně asijské dorazily do Česka. Napadají i člověka, pomozte zabránit katastrofě

„Je to jedno velké hnízdo v okolí Vejprnického potoka,“ řekl Zdeněk Myslík z plzeňské pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). Konkrétní místo nálezu ale nechtěl uvést z obavy, že tam začnou chodit lidé. Podle něj to bylo zhruba jeden kilometr od prvního nálezu sršní, což bylo v ulici Nade Mží v Předních Skvrňanech směrem k zahrádkářské kolonii. Sršně se tam krmily nektarem na pámelníku.

Ochránci přírody se pak snažili vytrasovat hnízdo, pomohlo také Západočeské muzeum a veřejnost. Poměrně velké hnízdo sršní v koruně stromu zlikvidovali hasiči. Jediné hnízdo o průměru až 80 cm dokáže vyprodukovat stovky královen, které přezimují v zemi a na jaře založí nové kolonie. V nich se může postupně vylíhnout 5 000–6 000 sršních bojovnic. V jihovýchodní a východní Asii, odkud se k nám sršeň asijská dostala, ale nejsou výjimkou kolonie čítající 20 000 jedinců.

Zlikvidovat jedno hnízdo nestačí

Podle ochránců přírody je nejefektivnější obranou proti dalšímu šíření sršní asijských dostatek informací z terénu, pátrání po jejich hnízdech a následná likvidace kolonie. Velkou roli v tom hraje spolupráce s veřejností – od nahlášení prvního výskytu jednotlivých sršní asijských v Plzni ve čtvrtek 5. října do objevení hnízda v koruně stromu v Plzni-Skvrňanech uplynuly pouhé čtyři dny. Ideální je zaslat co nejrychleji fotografii a okolnosti podezřelého nálezu e-mailem na adresu invaznidruhy@nature.cz.

Likvidací 8 kg vážícího hnízda v Plzni se ale hrozba neodstranila, pouze se zpomalila. Podle odborníků nelze v době globálních transportů zboží zabránit tomu, aby se sršní královny na naše území nedostaly třeba v kamionech nebo přepravních kontejnerech. Právě tak se mohla sršní královna dostat do Plzně. Ochránci přírody totiž první hnízdo v Česku objevili poblíž dálnice a kolejí, podél nichž se invazní druhy, a tedy i sršně asijské, Evropou šíří.

Přírodovědci se shodli na tom, že zřejmě někde ve Španělsku, kde je tohoto hmyzu hodně, se chytila sršní královna pod plachtu nákladního vozu, třeba s pomeranči, které vezl dopravce do obchodů ve střední Evropě. Sršeň pak mohla při brzdění vylétnout.

Přečtěte si také: Roztomilá zvířátka drancují českou přírodu. Jak je to s invazními druhy u nás?

Sršně jsou v Evropě od roku 2004

Evropská anabáze invazivních sršní začala v roce 2004, kdy se v přístavu Bordeaux na jihu Francie nechtěně s běžnou obchodní zásilkou bonsají z Číny objevilo i několik zimujících. Tato na první pohled banální událost měla mít záhy zdrcující následky.

Sršně se v Evropě bez problémů aklimatizovaly a začaly se šířit průměrnou rychlostí 100 km/rok. V roce 2012 byla hlášena první dvě hnízda na severu Španělska a invazi sršní nezastavil ani Lamanšský průliv. Po zprávách o jejich výskytu v Německu bylo jen otázkou času, kdy dorazí do Česka. Otázkou je, jak a zda se sršně asijské přizpůsobí chladnějšímu středoevropskému klimatu. Pokud královny dokážou přečkat naši zimu, mohou se v příštích letech včelaři potýkat se skutečnou pohromou.

Zdroj: ČTK, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom