3. listopadu 2023 06:00

Invazivní sršeň asijská se šíří Evropou. Naši čmeláci mají překvapivě úspěšnou obranu

Neobvyklá taktika čmeláků zemních by jim měla poskytnout značnou výhodu v případě, že se sršně asijské po Evropě rozšíří. Což je podle vědců jen otázkou času. Kde ale své obranné schopnosti vůbec vzali?

Do Evropy pronikl invazivní druh asijský sršní, který je známý tím, že decimuje opylovače. A kvůli klimatickým změnám lze jeho šíření jen těžko zabránit. Dokonce se s nimi už museli potýkat i čeští hasiči. Zatímco asijští opylovači se dokážou efektivně bránit, pro evropské se může jednat o pohromu.

Čmeláci si umí poradit

Nový výzkum nicméně ukázal, že minimálně jeden druh evropských opylovačů má proti sršni asijské naději na přežití. Je to čmelák zemní (Bombus terrestris), největší a nejrozšířenější z našich čmeláků.

Sršně často číhají v blízkosti úlů a napadají vracející se dělnice. Tuhle taktiku používají i na čmeláky, odborníci ale během pozorování zjistili, že čmelák během takového útoku okamžitě padne k zemi jako cihla. Sršeň se buď lekne a pustí jej, anebo s ní čmelák během pádu zápasí tak dlouho, dokud to útočník raději nevzdá.

Kde evropští čmeláci tuhle metodu pro boj se sršní z Asie vzali, je záhada. Jisté je jen to, že je neuvěřitelně účinná. Vědci pozorovali víc než 120 takových zápasů a čmelákům se povedlo uniknout úplně pokaždé, bez výjimek.

Čmeláci jsou v ohrožení

Bohužel, ani tohle není pro čmeláky úplná spása. Data ukazují, že sršně mají přesto navrch. Vědci obden vážili různé kolonie čmeláků a zjistili, že populace v oblastech, kde je větší výskyt sršní, roste daleko pomaleji. Že přítomnost sršní negativně ovlivňuje úspěšnost kolonie, je tím pádem téměř jisté.

Sršně čmeláky samozřejmě i pojídají. Na to, aby hmyz neprospíval, však pravděpodobně bohatě stačí jejich přítomnost. „Bránit se útokům může být vyčerpávající. Čmeláci pak mají méně času a energie pro sběr potravy,“ vysvětlil autor výzkumu Thomas O'Shea-Wheller. I tak se ovšem tato obrana dá považovat za obrovský úspěch a výhodu, která čmelákům může poskytnout dobrou šanci na přežití.

Zdroj: BBC, Eurekalert.org, Communications Biology

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom