4. dubna 2024 16:00
Adam Vala

Botswana vyhrožuje, že do Německa pošle 20 tisíc slonů. A myslí to vážně

Africké zemi dochází trpělivost a přichází s velmi neobvyklým řešením.

Začátkem roku 2024 navrhlo německé ministerstvo životního prostředí, že by měly být v zemi zavedeny přísnější limity pro dovoz zvířecích trofejí ze zahraničí. To by podle Al Jazeery znamenalo, že by se Němci, kteří vyráží za loveckou turistikou převážně do afrických zemí, nemohli v takové míře vracet s kostmi, kly, parohy nebo celými hlavami zabitých zvířat zpět do vlasti. V ideálním případě by ochránci zvířat viděli kompletní zákaz takových „trofejí“, podobně jako se tak stalo například v Austrálii, Francii či Belgii, ale v takové fázi jednání Německo prozatím není.

Příliš silná ochrana?

Problém v tom ale paradoxně vidí i africké země – jmenovitě Botswana – kde k lovu zvěře dochází, ač se to může zdát bez kontextu poměrně zvláštní. Jde především o to, že snaha chránit řadu zvířecích druhů vede na některých místech k přemnožování, a podobně jako u jiných zvířat, která nemusí patřit k ohroženým, tak vznikají nejrůznější problémy. Botswanskému prezidentovi Mokgweetsimu Masisimu se pak zákaz vývozu trofejí z jeho země, resp. dovozu do jiných zemí, příliš nezamlouvá, protože specificky pro slony africké není v jeho zemi místo.

Pro německá média Masisi uvedl, že by postup Německa mohl ochudit jeho obyvatele, kteří do určité míry finančně těží z povolenek na lov jednotlivých zvířat. Zároveň by zákazy mohly opět podporovat pytláctví. A hlavně, narůstající množství slonů v Botswaně je podle prezidenta neudržitelné kvůli potravě a všeobecně kvůli prostoru, kde se mohou zvířata pohybovat.

Mohlo by vás zajímat: Evoluce nadělila slonům unikátní vlastnost pro přežití. Co všechno dokážou?

V Botswaně má totiž být přes 130 000 slonů, a tak se není čemu divit, že se jich země hromadně zbavuje. Již dříve darovala Botswana 6000 slonů sousední Angole a další stovky kusů nabídla Mozambiku. V souvislosti s podobnými plány ministerstev životního prostředí ve Velké Británii proto Botswana hrozila, že do země pošle 10 000 slonů, aby se procházeli v Hyde Parku. A pro Německo prý chystá zásilku dvojnásobného počtu.

„Němci by si měli zkusit žít společně se zvířaty tak, jak se nám to snažíte nařídit,“ řekl Masisi německému listu Bild a potvrdil, že nevtipkuje. Stáda podle něj způsobují škody na majetku, požírají úrodu a i pro obyvatele země tvoří nezanedbatelnou hrozbu.

Zdroj: BBC, Bild, Al Jazeera

Video, které jste mohli minout: Šimpanzi jsou nebezpeční lovci. Podívejte se, jaké si vyrábějí zbraně

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom