16. září 2024 17:20

Růže bez trnů? Nový experiment byl úspěšný, může zásadně změnit rostliny

Odborníci měli při zkoumání genetiky rostlin ztíženou práci, trny se totiž u jednotlivých rostlin vyvíjely velmi podivným způsobem.

Trnovité struktury, tedy trny, ostny a kolce, rostlinám pochopitelně slouží jako obranný mechanismus, hlavně proti býložravcům. Konkrétně trny vznikají přeměnou, ať už listů nebo jejich okrajů.

Genetické kódování, které je způsobuje, bylo ale pro odborníky dlouho záhadou. „Není to tak, že bychom znali jednoho dávného předka všech trnitých rostlin; ve skutečnosti je příslušníci různých rodových linií získaly samy od sebe,“ uvedl v rozhovoru pro CNN jeden z autorů nového výzkumu, Zachary Lipman, s tím, že se v průběhu posledních 400 milionů let trny u rostlinných druhů takto nezávisle vyvinuly minimálně ve 28 různých případech. Jak ale tedy vědci nakonec rozkódovali, který gen je za trní zodpovědný?

Úspěch i v experimentech

Zní to možná zvláštně, ale pomohlo jim k tomu zkoumání lilků. Lilek není jen chutná zelenina a hojně užívaný emoji, ale také početný rod rostlin z čeledi lilkovité, který obsahuje více než 1500 druhů různých bylin a dřevin.

Mohlo by vás zajímat: Kladivoun snese i trny v žaludku. Podívejte se na jeho krmení hezky zblízka

Vědci začali tím, že zkřížili dva příbuzné druhy, přičemž první měl trny a druhý nikoli. U jejich potomků se pak trny vyvinuly pouze v některých případech, a pak už stačilo jen pořádně prozkoumat a porovnat genetické struktury trnitých a netrnitých hybridů.

Lilky s trny nesly specifickou variantu genu, kterému se v angličtině říká osamělý kluk, LONELY GUY či LOG. U ostatních, netrnitých lilků, byl tento gen zmutovaný. LOG se nakonec odborníkům povedlo najít i u jiných druhů a dokonce s pomocí metody CRISPR v experimentech úspěšně zbavili růži trnů, aniž by jakkoli ovlivnili vývoj rostliny.

Odborníci tvrdí, že by jejich objev nakonec mohl přinést lidstvu dost benefitů. Beztrnné varianty by například usnadnily sklizeň různých málo či lokálně využívaných plodin. Jako příklad uvedli plody rostliny Solanum centrale, která pochází z Austrálie. Jejím plodům tam říkají „pouštní rozinky“ či „rajčata buše“ a jde o velice odolnou rostlinu s chutným ovocem, která přežije i dlouhodobá sucha a přírodní požáry.

Zdroj: CNN, The New York Times, PR Newswire, Cosmos

Video, které jste mohli minout: Psí parfémy mohou vašemu mazlíčkovi ublížit, vysvětlil veterinář. Stojí i tisíce korun

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský