5. září 2024 15:00

Proč je modrá barva v přírodě tak vzácná? Paradoxně má pro rostliny jednu obrovskou výhodu

Netvrdíme, že modrou barvu na žádné z květin nenajdete, je ale rozhodně o dost vzácnější než jiné pigmenty... a to má svůj zajímavý důvod.

Nejběžnější barvou pozemského rostlinstva je samozřejmě zelená. O fotosyntéze jsme se koneckonců všichni na základní škole učili. Chlorofyl pohlcuje červenou část světelného spektra, a ta je pro rostliny fotosynteticky užitečná; my ovšem objekt vždy vidíme v takové barvě, jakou vlnovou délku jeho povrch odráží; a to je v případě chlorofylu zelená.

U barevných květů platí totéž; různé pigmenty zkrátka vstřebávají různé vlnové délky světla a jiné odrážejí. Už chápete, kde je v případě modré zásadní potíž?

Světelné vlny

Modré květiny totiž odrážejí modré světlo. To má ale mnoho energie a pro průběh fotosyntézy je zásadní... Pro rostliny je proto extrémně nevýhodné pigmenty, které modré světlo odrážejí, produkovat. Proto téměř nikdy nevidíme modré listy a ze zhruba 300 000 kvetoucích rostlin má modrý květ jen asi 10 procent druhů.

Mohlo by vás zajímat: Topící se děti mohou pomoci zachránit i plavky. Jaké nejlépe vybrat, napověděl test expertů

Není divu, že modrá barva lidi v dávných dobách fascinovala – viděli modré nebe a modré vodní plochy, ale na rozdíl od mnoha dalších pigmentů tuto barvu nedokázali z přírodních materiálů získat. Nezřídka narazili na to, že rostliny „klamaly tělem“. Například na první pohled modré borůvky či švestky modrou vůbec neobsahují; za jejich modrý nádech může ve skutečnosti přírodní vosk, který je pokrývá.

U rostlin pak modrá barva často vzniká složitě; například se smísí jiné přirozeně se vyskytující pigmenty a do tohoto procesu zasáhne i změna pH. První modř se proto objevuje až v malbách starých Egypťanů a jde o uměle vyrobený pigment.

Modrá má i výhody

Otázkou tedy vlastně spíš je, proč vůbec nějaké modré rostliny existují. A na to odborníci našli fascinující odpověď: Tyto druhy totiž sice obětují část energie, zase ale bezpečně vítězí v konkurenci ostatních, když přijde na pozornost opylovačů. Pro včely a další hmyz jsou totiž modré květy daleko lépe rozpoznatelné než ostatní. A to vysvětluje mnohé; třeba i fakt, že v horách, kde je opylovačů málo, jsou modré květiny častější, a naopak že mezi květinami opylovanými pouze větrem žádné modré neznáme.

Zdroj: ScienceThe ConversationFrontiers

Video, které jste mohli minout: Psí parfémy mohou vašemu mazlíčkovi ublížit, vysvětlil veterinář. Stojí i tisíce korun

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský