24. srpna 2024 07:05

Smrt už za 15 minut. Podívejte se, jak masožravá rostlina zpracuje svou kořist

Óda na přírodu (1) - Masožravá rosnatka

Ne každé rostlině stačí živiny z půdy. Masožravá rosnatka je díky svému vzezření jednou z nejkrásnějších a nejvýraznějších rostlin, pro hmyz je však smrtící pastí.

Rosnatka se objevuje na vlhkých vřesovištích či v horských oblastech na všech světadílech kromě Antarktidy. Přesto je silně ohrožena a její trhání se nedoporučuje, nehledě na to, jak působivý je její vzhled. Vyznačuje se jasně červenou barvou a lepkavými tentakulemi, na nichž se leskne sladká, lepkavá látka, která připomíná permanentní krůpěje rosy. Právě tomu vděčí rosnatka za svůj název, nicméně oba atributy – nasládlý sekret a jasné barvy – nesou hlavní zásluhu na jejím přežití a zkáze jakéhokoli hmyzu, který se k rostlině přiblíží.

Ďábelská lest

Sladká vůně a jasné barvy lákají hmyz, který se tak snadno chytí do rosnatčiných tentakul. Slizovitá látka jej totiž uvězní a ucpe jeho dýchací cesty, takže živočicha čeká smrt zadušením nebo vyčerpáním. Život z něj obvykle vyprchá za čtvrt hodiny, může to však trvat i celý den. Rosnatka přitom využívá dva typy žláz. Stopkaté žlázy vylučují šťávu a trávicí enzym. Bezstopkaté žlázy umožňují rosnatčiným listům tráveninu absorbovat.

Čtěte také: V Česku začala kvést nebezpečná rostlina. I malé množství je rozsudkem smrti, varují lékaři

„Když se hmyz dotkne listu, spustí to v něm chemickou reakci a následně řetězec elektrických impulzů přes celou rostlinu, která tak přesně ví, kde hmyz je,“ vysvětluje botanik Leif Bersweden. „List se začne kolem tohoto místa skládat, až je stále těsnější a těsnější a hmyz uškrtí.“

Práci této dravé rostliny uvidíte v pořadu Óda na přírodu na Prima ZOOM, kde tato třída živočichů poslouží rosnatce jako výživa. Rosnatka nicméně není pověstná jen svým predátorstvím, v antických dobách sloužila také léčitelům. Bylinné likéry z rosnatky pomáhaly s problémy dýchacích cest, zároveň se však mělo za to, že je bylina zdrojem mládí a mužnosti, a tak se používala také k přípravě lektvarů mládí.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský