21. října 2024 15:32

Perutýn je nenápadný zabiják. Proti jeho jedu pomůže jed jiného predátora

Zabijáci v hlubinách Ti nejlepší – Perutýn

Hemžení života na mořském dně neustává ani v nočních hodinách, naopak se v prostředí korálových útesů probudí k aktivitě bezpočet nočních živočichů. Mezi nimi také predátoři, kterým noční lov vyhovuje. Perutýn útočí už za šera a nejvíce rybek, korýšů či krevet uloví během první hodiny.

Perutýn je jedovatá dravá ryba z čeledi ropušnicovitých. Obývá Indický, Tichý i Atlantský oceán a je závislý na hojnosti potravy. Jeho výbava a urputnost při hledání nových živin jej předurčují být invazivním druhem, který momentálně zásadně ovlivňuje ekosystém v Atlantském oceánu, svém posledním novém domově. „Věděli jsme, že jakmile překročí hranice Amazonky, bude se šířit jako oheň,“ komentoval mořský ekolog Osmar Luiz z Univerzity Charlese Darwina perutýnovu postupnou migraci.

Čtěte také: Žralok napadl na Floridě 16letého surfaře. Vrtěl hlavou a mrskal se, říká pokousaný chlapec

Jedem proti jedu

Perutýn je vybaven silným jedem, umístěným na konci hřbetní, břišní a řitní ploutve. Jed tvoří protein o molekulové hmotnosti 150 000 Daltonů, obsahuje acetylcholin s neurotoxickým účinkem a další toxin s účinkem na nervosvalový přenos vzruchů. Pro člověka není zasažení perutýnovým jedem smrtelné, nicméně se může „těšit“ na silnou bolest, pocení či dýchací potíže. Účinky trvají zpravidla čtyři dny, v některých případech se ale mohou protáhnout až na měsíc. Při zasažení doporučují odborníci ponořit postiženou část těla do vody o teplotě 45 °C, což by mělo pomoci inaktivovat jed a snížit bolest. Pomoci může i protilátka vyrobená z jedu odrance pravého.

K použití jedu se nicméně uchyluje jen v sebeobraně, při lovu mu stačí pouze tlama, jak uvidíte v pořadu Zabijáci v hlubinách: Ti nejlepší na Prima ZOOM. Perutýn se ke kořisti pomalu přiblíží a velmi rychlým otevřením tlamy do ní nasaje vodu i s kořistí. Jícen následně vodu vyloučí, ale kořist v něm zůstane. Útok je tak rychlý, že okolní rybky v hejnu si ho ani nevšimnou. Perutýn je velmi teritoriální, ve společenství se sdružuje hlavně v mládí nebo v období páření. Jeho největšími predátory jsou žraloci a murény.

Zdroje: National Geographic/Fishbase

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora