10. května 2024 07:05

Nejnebezpečnější jedovatá ryba na světě vypadá jako kámen. Odranec zabije až 20 lidí ročně

Zvířecí výzbroj S1 (4) – Odranec

Šlapat v mořích na kameny se někdy nevyplácí. Občas se totiž za kámen může vydávat jedovatá ryba číhající na kořist.

Odranec pravý vypadá trochu jako kámen, což mu pomáhá při lovu. Vydrží relativně dlouho zahrabaný v písku a čekající na kořist. Tu tvoří menší ryby, krevety či korýši, kteří strůjce své záhuby snadno přehlédnou. Odranec poté jedná velmi rychle, ve zlomku vteřiny má svou potravu na dosah. V pořadu Zvířecí výzbroj na Prima ZOOM uvidíte rozsah odrancových loveckých schopností. Na pozoru by se ale neměli mít pouze menší tvorové, „kamenná ryba“, jak se odranci přezdívá, totiž zabije až 20 lidí ročně.

Čtěte také: Krvavé záběry útoku žraloka: Zakousl se do 10letého chlapce, pak se voda zbarvila do ruda

Odtažitý zabiják

Odrancovu hlavní obranu před predátory tvoří jedové žlázy, ukryté v paprscích jeho hřbetních ploutví. Jed, který se v nich skrývá, je bílkovinné povahy a způsobuje rozpad tkáně, ochrnutí či srdeční zástavu.

„Odranci jsou považováni za nejnebezpečnější jedovatou rybu na světě. Jedy odrance se vyznačují kardiovaskulární a neuromuskulární toxicitou,“ vysvětlil americký neurolog Andrew Willner pro Australian Museum. „Jed je směsí enzymů a neenzymatických proteinů. Mechanismu toho, jak odrancův jed vlastně funguje, zatím plně nerozumíme.“

Ryba přitom na kořist číhá v mělkých vodách a nezřídka se dostane pod nohu překvapenému plavci. Když se to stane, doporučuje se strčit nohu do horké vody, protože teplo jed neutralizuje. Následně je třeba do několika hodin podat protilátku. Naštěstí se odranců na jednom místě nevyskytuje mnoho, ryba totiž není příliš společenská. Sdružuje se jen během páření, které netrvá moc dlouho a není ani kontaktní. Samice naklade vajíčka, jež samec bez její účasti oplodní. Který samec se do plození pustí, už samici příliš nezajímá.

Zdroje: Australian Museum/Fishbase

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom