26. května 2024 07:05

Nenápadný pavouk je mistrem převleků. Podívejte se, jak brilantně loví

Zvířecí výzbroj S1 (6) – Pavouk bolasový

Pavouk bolasový má unikátní způsob lovu. Pomáhá mu jedno vlákno a feromony.

Pavouky máme obvykle spojené s trpělivým vyčkáváním uprostřed pavučiny. Zdaleka ne všichni ale spoléhají na důkladné tkaní komplexních sítí, některým stačí jedno vlákno, pár feromonů a dobrý instinkt. K takovým pavoukům patří skupina, jejíž příslušníky nazýváme výrazem pavouk bolasový. Najdeme je v lesích Afriky, Ameriky a Austrálie a patří k nim tři příbuzné rody Mastophora, Cladomelea a Ordgarius.

Čtěte také: Obyčejný nákup se proměnil v šok a strach. Muž našel v sáčku s banány obrovského pavouka

Osudová přitažlivost

„Vypadá jako ptačí trus, ale to je jen přestrojení kvůli všemu, co by ho mohlo sežrat. Je to pavouk s velice pozoruhodným způsobem lovu,“ poodhaluje pavoukovu metodiku známý přírodovědec David Attenborough. Přestrojení ostatně definuje značnou část pavoukova života. Přes den předstírá, že je nehybným předmětem, v noci, když loví, se zase vydává za žádoucí můru.

Pavouk bolasový totiž dokáže vylučovat alomony, tedy feromony podobné feromonům, jaké vydává můra během období páření. Zároveň utká vlákno, kde visí jako na hrazdě, a spustí část vlákna s lepkavou kapkou na konci. Poté mu stačí počkat na můru přivábenou feromony, a po létajícím hmyzu doslova švihnout vláknem, jak uvidíte v pořadu Zvířecí výzbroj na Prima ZOOM. Právě tato metoda vynesla pavoukovi přízvisko bolasový. Jakmile na vlákno chytí můru, přitáhne si ji k sobě a zkonzumuje.

Zdroje: Australian Museum/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom