19. srpna 2024 15:30

Jedovatý pavouk z USA zabil na jihu Evropy tři lidi. Jeho kousnutí nebolí, pak ale může být rychle zle

Jih italského poloostrova se stal dějištěm smrtícího dramatu. Podle listu Corriere della Sera zde podlehl následkům kousnutí pavouka teprve 23letý Ital.

Pavoukem zodpovědným za tragédii je koutník jedovatý (Loxosceles reclusa), který má hnědavé zbarvení a dorůstá velikosti 6-20 mm. Muž údajně ucítil na noze štípnutí jako od komára, po několika hodinách se ale dostavila silná bolest a v místě kousnutí se objevila černá skvrna.

Muž neváhal a vyhledal lékařskou pomoc. Postupně se ocitl ve třech nemocnicích, a přestože lékaři věděli, jaký druh pavouka otravu způsobil, pacient nakonec po měsíci na klinice v jihoitalském Bari zemřel. Příčinou smrti byl septický šok a selhání orgánů.

Přestože je domovem koutníka jedovatého USA, nejde v Evropě o první takový případ. Už v červenci na kousnutí koutníka zemřel na Sicílii 52letý policista a začátkem srpna přišla zpráva o úmrtí z Řecka, kde 48letý turista bojoval s následky otravy pouhé tři dny.

Přečtěte si také: V Řecku útočil zabijácký pavouk: Nejprve nenápadné kousnutí, za pár dnů bolestivá smrt

Příznaky a první pomoc

Koutník jedovatý je domovem na jihu, západě a středozápadě Spojených států, kde mají s chováním pavouka, účinky jeho jedu a příznaky otravy bohaté zkušenosti. Takto je na svých stránkách popisuje Národní centrum pro biotechnologické informace při Národní lékařské knihovně USA:

Identifikační znaky: Koutníka jedovatého (Loxosceles reclusa) lze rozpoznat podle typického vzoru houslí na hlavohrudi, který přechází až k nohám, i když podobné znaky mohou vykazovat i jiné druhy.

Chování: K většině kousnutí dochází v letních měsících. Tito pavouci se rádi schovávají v podkroví a garážích domů v teplých tmavých koutech a štěrbinách, jaké nabízejí třeba boty nebo rohy postelí. Koutníci obvykle nejsou agresivní a kousnutí je jen obranný mechanismus v situaci, kdy jsou přitlačeni k povrchu kůže postiženého. Typicky například když je zalehnete v posteli.

Jed: Jed koutníka jedovatého je velmi toxický, ale vzhledem k malému množství mají zřídka na svědomí vážné poškození zdraví. Jeden z aktivních enzymů v jedu nicméně způsobuje významné poškození krevních cév a smrt buněk v místě kousnutí. Tělo postiženého také začne uvolňovat speciální signální molekuly (interleukiny), které mají buňkám pomoci vypořádat se s jedem, ale po aktivaci mohou tělu i škodit. Výsledkem může být destrukce červených krvinek (hemolýza), pokles počtu krevních destiček v krvi (trombocytopenie) a poškození orgánů, zejména ledvin, a následné koma.

Příznaky: Kousnutí je zpočátku obvykle bezbolestné, pacient začne pociťovat štípavou bolest asi po 3 hodinách. Kolem místa kousnutí se může objevit zarudnutí a stopy po chelicerách. Nejčastěji se objeví bílý puchýř, který se postupně během několika týdnů zahojí. Méně často se po vytvoření puchýře objeví modré zbarvení, které se vyvíjí k nekróze a tvorbě vředu. Pacienti mohou také pociťovat nevolnost, zvracení, silné svědění a bolest svalů.

Diagnóza: V případě kousnutí pavoukem je nejlepší vyhledat ještě týž den lékaře. Pokud je to možné, přineste pavouka s sebou, což pomůže upřesnit diagnózu. Pokud má pacient pouze kožní potíže, nejsou laboratorní testy nutné. Pokud se ale objeví další potíže jako horečka a bolest hlavy nebo svalů, může lékař nařídit celkový krevní obraz, kontrolu iontů a minerálů, vyšetření krevní srážlivosti, vyšetření funkce ledvin a analýzu moči.

Mohlo by vás také zajímat: Hadí jed jako velmi nebezpečná droga. Mladí zkoušejí i kousnutí do jazyka, následky mohou být trvalé

Americká Národní knihovna lékařství také jako okamžitou první pomoc před vyhledáním lékaře doporučuje očistit místo kousnutí mýdlem a vodou, zvednout postižené místo nad úroveň srdce, přiložit led a bolest mírnit léky obsahujícími paracetamol.

Zdroj: National Center for Biotechnology Information, Corriere della Sera

Video, které jste mohli minout: Nejjedovatější pavouk na světě klidně uloví i žábu nebo hlemýždě

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský