7. dubna 2024 11:36
Adam Vala

Nejstarší strom na světě mohl být svědkem stavby pyramid nebo první olympiády

Uhodnete jak je starý a o jaký druh jde? Strom navíc stále roste a s trochou úsilí ho lze i navštívit.

Nikomu asi nepřijde zvláštní, když se ve starých částech měst prochází kolem budov, které byly postaveny před několika stoletími. O trochu výjimečnější pocit může člověk mít, pokud se nachází třeba v Itálii nebo Egyptě, kde se to starověkými stavbami starými klidně i několik tisíciletí jen hemží. Představte si ale strom, jehož stáří se datuje až na pět tisíc let, a teprve pak můžete žasnout. Je tu něco, co žije neuvěřitelně dlouho, a mohlo být svědkem obrovského množství důležitých lidských milníků včetně první olympiády datované do roku 776 př. n. l., a pokud se nestane něco neočekávaného, klidně tu další tisíce let může stát.

Mohlo by vás zajímat: Nejstarší stavby světa nemá Řecko ani Egypt. Prastarou lokalitu objevili nedávno

Není Metuzalém jako Metuzalém

Řeč je o Metuzalémovi, nikoliv však tomu z Bible, který se podle legendy dožil až 969 let. Tentokrát se bavíme o shodně pojmenované borovici dlouhověké, která jménem odkazuje na své stáří. To je podle Ministerstva zemědělství USA vyměřeno na neuvěřitelných 4855 let, ale pravděpodobně ještě více, díky čemuž je Metuzalém považován za nejstarší strom na světě a zřejmě i nejstarší živý organismus vůbec. Tento konkrétní strom lze nalézt kdesi mezi kalifornským pohořím Sierra Nevada a hranicí se státem Nevada v národním parku Inyo. Jeho konkrétní poloha je však utajována, aby stromu nikdo neublížil nebo jej dokonce nepokácel.

Důvod, proč se strom dožil takového stáří, je doslova zakořeněn v jeho základních vlastnostech. Tyto borovice se přizpůsobily drsným podmínkám tím, že mají velké rozvětvené kořeny, aby mohly přijímat co nejvíce vody. Mají také vysokou odolnost proti škůdcům, danou hustým, pryskyřičnatým dřevem, do kterého se lze jen velmi složitě zavrtat. Také jehlice dozrávají dlouhou dobu a tudíž přidávání nových nestojí strom příliš energie. Další zajímavou schopností stromu je, že nechá zcela odumřít poškozené části ve prospěch těch, které nebyly nikterak dotčeny přírodními vlivy, což je nedílnou součástí oné dlouhověkosti.

Mohlo by vás také zajímat: Smutek v ústecké zoo. V 54 letech zemřel Ferda, druhý nejstarší orangutan světa

Přehlídka nejstarších stromů

Pokud se ptáte, jak se stáří stromu určuje, samozřejmě v případě stále rostoucího Metuzaléma nelze hovořit o žádném počítání letokruhů. Pravděpodobně v roce 1957 ze stromu podle magazínu National Geographic odebrali vzorek dendrochronologové Tom Harlan a Edmund Schulman, na základě kterého byli schopní spočítat kruhy, aniž by strom pokáceli.

Pokud bychom ale hledali další podobně staré stromy, v historii bychom narazili například na exemplář borovice štětinové zvaný Prometheus, který byl pokácen v roce 1964 ve východní Nevadě a u nějž bylo v té době zjištěno stáří přes 4900 let. A objevují se i další, leč v tuto chvíli nepotvrzení kandidáti na rekordmany, například patagonský cypřiš Lañilawal, o kterém magazín Scientific American v roce 2023 tvrdil, že by mohl být starý až 5484 let.

Zdroj: Scientific American, National Geographic, Famous Redwoods, USDA

Mohli jste minout: Létající stroje mohly existovat před tisíci lety:

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom