2. září 2024 16:40

Medvíďata se učí lovit. Podívejte se, jak si poradí s rybami, mohou však být i kořistí

Setkání s grizzlym (1) – Medvědí rybolov

Příslušník největšího druhu medvědů na světě působí jako neúprosná šelma, před níž se třese celý les. Zároveň se ale jedná o tvora, který výrazně prospívá půdě severoamerické divočiny.

Medvěd hnědý severoamerický nebo také medvěd grizzly je teritoriální samotář, který má své území o rozloze až 4 000 čtverečních kilometrů perfektně pod kontrolou. Ve své hlavě nosí mapu míst, kde sehnat kýženou potravu, od kořínků přes bobule až po různé živočichy. Má rád svůj klid, jakéhokoli vetřelce nemilosrdně trestá. Výjimku udělá pouze v období páření.

Čtěte také: Tragický útok medvěda v národním parku. Řádění šelmy nepřežil kanadský pár a jejich pes

Medvěd samotář a mládě

O mnohem menší partnerku se medvěd grizzly tvrdě porve, a jakmile ji vyhraje, stráví s ní několik dní. Po skončení páření jej samice odežene a oba se vrací k životu samotáře. Zcela osamělý ale často zůstane pouze samec, bývalá družka přivede na svět 2-3 mláďata, o která se stará. „Samice mívá mladé až ve 4-5 letech a vychovat je trvá 3-4 roky, podle ekosystému a dostatku jídla,“ vysvětluje biolog Wayne McCrory. Výchova mláďat zahrnuje také učení lovu, což uvidíte v pořadu Setkání s grizzlym na Prima ZOOM. Medvíďata se naučí, jak lovit ryby, z čehož profituje celý les.

Živiny obsažené v rybách totiž mohou za to, že medvěd hnojí půdu v lese dusíkem. Medvíďata ale nemívají sladký život, s čímž souvisí nejen hledání potravy, ale také medvědí všežravost. Pokud se medvěd ocitne delší dobu bez potravy, vezme za vděk i jiným medvědem. Nejsnadnějším cílem jsou právě menší, slabší a obecně bezbranná medvíďata, která se před hladovým souputníkem nedaří medvědici ochránit vždy.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský