23. dubna 2023 06:00

Medojed kapský je obávaný agresor. Podívejte se, jak zostudí útočící smečku

Jedno ze zvířat, na které rozhodně nechcete v divočině narazit, není příliš vysoké, běhá na krátkých nohách a podle jména má zájem spíše o vybírání včelích úlů. Nenechte se ale mýlit, medojed kapský dokáže pořádně vyděsit i notoricky známé predátory.

Jak jméno medojeda kapského napovídá, je pro něj největší pochoutkou med a také larvy včel. K jejich vyhledávání využívá ptáka medozvěstku křiklavou, kterou sleduje při cestě za její potravou – včelími larvami a voskem. Medojed se však neomezuje pouze na včelí produkty, je důsledným všežravcem, který ochotně spořádá jakéhokoli plaza, ptáka, savce, ale také ovoce, různé hlízy a nepohrdne ani mršinou. Do jeho jídelníčku se počítají i prudce jedovatí hadi jako zmije útočné či kobry. Koneckonců je proti jejich jedu imunní. Ještě několik hodin po uštknutí může vykazovat známky otravy, brzy se ale zotaví. Nejen pro hady je ale medojed silným soupeřem.

Sám proti všem

Medojed sice se svou výškou do 30 cm není na první pohled nijak zastrašující zvíře, ve skutečnosti je však velmi houževnatým agresorem, který si dovolí na mnohem větší zvířata. Kromě silných drápů, zubů a tvrdé kůže mu v tom dopomáhá i vypouštění sekretu podobného sekretu skunků. Jeho odhodlání napadat jiné dravce hraničí až s nedostatkem pudu sebezáchovy. Zároveň se dá říci, že prakticky nemá přirozeného nepřítele, protože si většina zvířat dvakrát rozmyslí, zda se s ním pustit do přímého boje.

Ostatně v pořadu Království afrických predátorů v neděli dopoledne na Prima ZOOM můžete vidět názornou ukázku. Smečce psů hyenových v něm přijde momentálně zaneprázdněný medojed jako snadná kořist, zvíře je však poměrně rychle vyvede z omylu. Není divu, že je v Guinnessově knize rekordů veden jako nejvíce nebojácné zvíře.

Čtěte také: Návštěvník národního parku vyfotil záhadné zvíře. Stovky lidí pak tipovaly, co je tvor zač

Ze své povahy jsou medojedi samotáři, v párech nebo malých skupinách se objevují především v období páření. Svá doupata si budují sami, ale nepohrdnou doupaty po jiných zvířatech. Po šesti až osmi týdnech březosti samice porodí 1-2 mláďata, která jsou hluchá a slepá. Kvůli jejich bezbrannosti je matka často stěhuje, přičemž je přenáší v tlamě. Zhruba po roce mláďata matku opouštějí a s nabytou výbavou k přežití se začínají protloukat světem na vlastní pěst. V zajetí se medojed kapský dožívá až 26 let, ve volné přírodě je věk dožití nižší.

Zdroj: National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom