15. května 2024 07:05

Je malý, ale nebezpečný. Zákeřný tvor může číhat ve vašem akváriu, prohlédněte si jeho nenápadnou zbraň

Mistři bolesti S2 (10) – Mnohoštětinatci

Vypadají jako neškodní malí tvorové, k bezbrannosti mají ale daleko. Mnohoštětinatci dokáží nadělit velkou porci bolesti.

Příslušníci starší třídy kmene kroužkovců žijí většinou v moři. Jejich tělo je složené ze souvislé řady článků, na každém tělním článku mají pár primitivních končetin se štětinami a někdy i se žaberními přívěsky. Některé druhy mají i jednoduché oči. Jsou to nicméně právě štětiny, čemu se u mnohoštětinatců vyplatí věnovat pozornost. Slouží jim totiž jako obzvláště nepříjemná zbraň.

Čtěte také: Vědci hlásí unikátní objev: Našli osmimetrového hada s hlavou velkou jako člověk

Tenká bolest

Bílé štětiny jsou duté a tenčí než lidský vlas, přesto dokáží projít kůží. Navíc se štětina může zlomit a zůstat pod kůží. „Uvolňování štětinek do okolí je součástí obranného mechanismu. Jen to, jak prorazí kůži, je bolestivé a otravné. Kromě samotného mechanického poranění existují druhy, které jsou určitě jedovaté,“ vysvětluje lékař Ben Abo v pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM. Jedovatí mnohoštětinatci, například hermodice ohnivá, tak kromě bolesti způsobí organismu také necitlivost, brnění, vyrážku nebo alergickou či systémovou reakci. Účinky jedu navíc mohou trvat až několik hodin.

Mnohoštětinatci jsou většinou dvoupohlavní. Některé druhy mnohoštětinatců ale patří k hermafroditům, a tak se rozmnožují dělením. Oddělené části těla dorůstají do dospělého jedince. Potrava také záleží na druhu, pohybují se od býložravců přes dravce až po mrchožrouty. Najdeme je hlavně poblíž Havajských ostrovů a Floridy, mají však ve zvyku objevovat se kdekoliv. Dostávají se totiž do akvárií na korálech, kde přebývají.

Zdroje: Animal Diversity/Marine Species

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom