7. května 2024 07:00

Malá ryba má specifický jed. Podívejte se, jak bodnutí plotose způsobí krutou bolest

Mistři bolesti S2 (10) – Plotos proužkatý

Vypadá jako neškodný malý sumec, umí ale brutálně zabíjet. Na svém hřbetě má totiž smrtící zbraň.

Malá mořská ryba z řádu sumců nevypadá na první pohled dvakrát nebezpečně. Až 32 cm dlouhý plotos proužkatý je charakteristický šedočernou barvou s podélnými bílými pruhy, které se s věkem ztrácejí. Jeho ústa disponují osmi hmatovými vousky, spolehnout se ale může i na Lorenziniho ampule na čenichu. Tyto dva malé otvory ústící do rozšiřujících se trubiček mu pomáhají zaznamenat slanost vody, změnu teploty, hloubku či dokonce elektrické impulsy vysílané jinými živočichy. To se mu hodí při lovu korýšů, měkkýšů a menších rybek, jimiž se živí. Kromě toho má ale na své straně mocnou zbraň.

Čtěte také: Ryby cítí bolest i myslí, upozorňují biologové. Ministerstvo zemědělství tvrdí opak

Jed s vlastním jménem

Paprsky hřbetních a prsních ploutví jsou opatřeny jedovou žlázou, z níž vede silný, dutý a především jedovatý trn. Ten může způsobit extrémně bolestivé poranění, nebo i hůř. „Jeho silný jed je složený z hemotoxinů a neurotoxinů. To působí na kardiovaskulární a nervovou soustavu útočníka. Tento koktejl toxinů, takzvaných plototoxinů, je natolik významný, že je pojmenován podle jejich rodu Plotosus. Může způsobit silnou bolest, otoky a v některých případech i smrt,“ vysvětluje biolog Adam Thorne v pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM.

Malý sumec, po němž je pojmenovaný jed, je vejcorodý a klade vajíčka do jamek v písku. Mladší jedinci se zdržují v početných hejnech ve tvaru koule, s věkem ale sílí jejich touha po samotě. Plotos je doma v korálových útesech v oblasti Indického a Tichého oceánu a pohybuje se v hloubce 50 metrů. Časem se však rozšířil i do Středozemního moře.

Zdroje: Fishbase/Fishes of Australia

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom