29. září 2024 07:00
Adam Vala

Hladina moře se může zvednout o tři metry a rozpoutat apokalypsu. Ledovec soudného dne vydal své tajemství

Šestiletý výzkum Thwaitesova ledovce v Antarktidě přinesl pochmurné výsledky ohledně jeho budoucnosti. Tento obrovský masiv ledu, přezdívaný také jako „ledovec soudného dne“, by svým zhroucením mohl významně přispět k ničivému zvýšení hladiny moří.

Thwaitesův ledovec, svou rozlohou srovnatelný s Velkou Británií nebo Floridou, by při úplném zhroucení způsobil vzestup hladiny oceánů o 65 centimetrů. Co je však ještě znepokojivější, jeho kolaps by mohl spustit rozsáhlejší tání ledové pokrývky Západní Antarktidy, což by vedlo k ještě výraznějšímu zvýšení hladin, a to až o 3,3 metru. Takový scénář by mohl ohrozit pobřežní města jako New York, Šanghaj či Kalkata.

Mezinárodní tým vědců z programu ITGC - International Thwaites Glacier Collaboration - zahrnující odborníky z USA a Velké Británie, se přes extrémní podmínky dostal do této izolované oblasti a během šesti let nasadil více než sto vědců, aby ledovec detailně prozkoumali pomocí letadel, lodí a podvodních robotů. „Byla to obrovská výzva, ale naučili jsme se opravdu hodně,“ uvedl jeden z členů týmu Ted Scambos z University of Colorado pro New Scientist.

Tání odspodu – hlavní riziko

Jedním z nejzásadnějších zjištění výzkumu je fakt, že Thwaitesův ledovec je mimořádně zranitelný, protože spočívá na podloží hluboko pod hladinou moře a teplejší mořská voda způsobuje jeho tání odspodu. Co je horší, podloží se směrem do vnitrozemí sklání dolů, což znamená, že jak ledovec ustupuje, odkryje další vrstvy ledu, které se dostávají do kontaktu s teplou mořskou vodou, což by mohlo urychlit jeho zhroucení. „Podloží je čím dál hlubší,“ říká Mathieu Morlighem z Dartmouth College v New Hampshiru, jeden z členů týmu ITGC. Spolu s kolegy využili počítačové modely, aby předpověděli budoucí vývoj ledovce v různých scénářích emisí oxidu uhličitého. Výsledky ukázaly, že téměř všechny eventuality vedou k nestabilitě ledovce, přičemž jeho čela budou pokračovat v ústupu do vnitrozemí. Otázkou tedy spíše zůstává, jak rychle se to stane.

Čtěte také: Pod ledem Antarktidy je starobylá krajina. Skrývala se 14 milionů let a víme o ní méně než o Marsu

Katastrofa se blíží, ale není nevyhnutelná

„Nečekejme okamžitý katastrofický ústup příští rok nebo ten následující. Víme ale, že ledovec bude dál ustupovat a nakonec se tento ústup zrychlí,“ říká Rob Larter z British Antarctic Survey. Přesné časové určení zhroucení ledovce je podle vědců stále nejisté, ale do konce 23. století by mohlo dojít ke ztrátě většiny z ledovcového masivu a velké části Západoantarktického ledového příkrovu. Mírně pozitivní zprávou je, že stále máme šanci ovlivnit, jak rychle k této tragédii dojde. Drastické snížení emisí skleníkových plynů by mohlo zpomalit tempo tání. „Můžeme získat čas,“ říká Morlighem a dodává, že stále může lidstvo ovlivnit, jak rychle Thwaitesův ledovec přijde o svou masu.

Výsledky šetření tedy jasně naznačují, že bez významných změn v přístupu ke změně klimatu se lidstvo nevyhne zásadním dopadům vzestupu hladin oceánů, které mohou v příštích staletích způsobit zánik mnoha pobřežních oblastí. Na víkend tedy doporučujeme film Vodní svět, ať víte, co nás zřejmě čeká.

Zdroj: New Scientist, CNN

Video, které jste mohli minout: Hurikánové drama: Nemocnice v Tennessee skončila pod vodou. Desítky lidí uvízly na střeše

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský