22. února 2024 07:05

Největší ledovec světa se zatočil na místě, jeho „tanec“ natočily satelity. Nyní ho čeká zkáza

Piruetu známého ledovce, respektive jeho otočku o 360 stupňů, odborníci zachytili s pomocí systémů družic Terra a Aqua.

Vědci obrovskou masu ledu osmkrát větší než Praha pečlivě sledují od konce roku 2023, kdy se po dlouhých letech dala do pohybu. Že jim „zatančí“ ale asi nečekali…

Ostře sledovaný ledovec

Ledovec s nepříliš poetickým názvem A23a je, dá se říct, celebritou mezi ledovci. V současnosti ho totiž neustále někdo sleduje a fotí. Měří 4000 kilometrů čtverečních (pro srovnání, rozloha Prahy je 496,2 km²) a vysoký je asi 400 metrů.

Původně byl součástí šelfového ledovce Filchnera-Ronneové, což je druhá největší ledová plocha na planetě. Od pobřeží Antarktidy se odlomil v roce 1986, téměř okamžitě ale uvíznul v bahnitém dně Weddellova moře.

V listopadu 2023 se ovšem opět rozpohyboval, což vědcům přidělává spoustu vrásek. Obávají se, že ho větry a mořské proudy vynesou z antarktických vod do jižního Atlantiku, kde roztaje.

Proto ho teď systém MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) na družicích NASA, Terra a Aqua, tak pečlivě sleduje. Vědci taky navíc zkoumají, jaké dopady, pozitivní i negativní, má na své okolí.

Mohlo by vás zajímat: Nezodpovědní Češi. Přes varování vyrazili na tyrolský ledovec, 15 hodin je zachraňovali

V začátcích roku 2024 tyto tři biliony tun ledu bohužel zamířily k Atlantiku a pirueta, kterou předvedly, nyní potvrdila to, čeho se vědci báli: A23a taje. A ačkoli jeho zánik ještě nějakou dobu potrvá, je pravděpodobně už nevyhnutelný.

Zdroj: Earth.com, BBC.com, USA Today, British Antarctic Survey

Mohli jste minout: Další tragédie na spadnutí? V ledovci na Marmoladě se objevila nebezpečná puklina

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom