8. května 2024 07:00

Hnisavé vředy, které člověku zničí plíce. Další pandemii může způsobit smrtící houba

Houbová onemocnění lidé trpící strachem z epidemií a pandemií většinou opomíjí. Jako daleko větší hrozbu vnímají spíš bakterie a viry. Jenže to je primárně kvůli tomu, jak málo se zatím setkáváme se závažnějšími infekcemi.

Devětadvacetiletý Ian Pritchard k lékaři poprvé šel kvůli bolestem v oblasti prostaty. Léčba, kterou mu nasadili, ale nezabírala a bolest se nedala vydržet. Nakonec ho s obřím, hnisavým abscesem na prostatě hospitalizovali. Jakmile mu provedli sérii dalších vyšetření, bylo jasné, že Ian musí bojovat o život.

V jeho plicích byly totiž takové díry, že plicní tkáň doslova připomínala ementál. Jeho stav se neustále zhoršoval. Na nemocničních přístrojích prožil týdny a týdny plné bolestí a utrpení. Ian svůj boj nakonec vzdal a rodina ho na základě jeho přání nechala odpojit od podpory života. Stal se tak jednou z obětí parazitární plísně ze skupiny blastomycet.

Šíří se kvůli klimatickým změnám

Takzvaná blastomykóza patří mezi velice závažné, systémové mykózy. U nás se s ní nesetkáváme, ve státech Severní a Střední Ameriky ale houby, které ji způsobují, žijí v půdě. S prachem i dalšími částečkami se mohou dostat do vzduchu a způsobit zápal plic, který se může rozšířit do dalších orgánů a tkání a který se mimochodem projevuje i zmíněnými hnisavými vředy.

Mohlo by vás zajímat: Zákeřná infekce zabíjí psy v Česku. Léčba je bolestivá a nákladná, na co si dát pozor?

Podobná onemocnění nejsou sice nijak častá, jejich počet ale stále narůstá. Expert amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, doktor Ian Hennessee, navíc vysvětlil, že klimatické změny houbovým infekcím nahrávají.

Vidíme změny v klimatických podmínkách a obáváme se, aby se místa výskytu těchto onemocnění nezačala rapidně zvětšovat. A nejde jen o blastomykózu, ale taky třeba o histoplasmózu (infekční onemocnění způsobené vdechnutím spor houby vyskytující se v ptačím či netopýřím trusu, pozn. aut.) a další nemoci,“ uvedl.

U zmíněné blastomykózy se to už navíc děje – na začátku roku 2024 se v oblastech, kde se dosud nikdy nevyskytla, objevilo víc než 100 případů. Pro lidstvo to nejsou nijak příjemné zprávy. Protože ačkoli epidemie houbových onemocnění nepřipomínají zápletku seriálu The Last of Us, kde houbové spory mění lidi v zombie, nesmírně děsivé jsou i tak.

Zdroj: CDC, CBS News, NBC News, Daily Mail

Mohli jste minout: Pěstování hub ve sklepě

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom