28. dubna 2024 15:39

Nebezpečná bakterie z vesmíru odolává antibiotikům. Už je v kontaktu s lidmi

Bakterie se pobytem ve vesmíru staly ještě odolnějšími.

Prostředí Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) není zrovna ideálním místem pro život kvůli nedostatku gravitace, zvýšené hladině oxidu uhličitého či radiace. Stejně jako se tomuto prostředí zvládnou pomocí různých technik přizpůsobit lidé, poradí si také mikroorgranismy, které tak přispívají ke zvýšení rizik, s nimiž se musejí astronauti na oběžné dráze vyrovnat.

Dokazuje to zkoumání mikrobiologické laboratoře NASA pod vedením Dr. Kasthuriho Venkateswarana, které našlo celkem 13 nových kmenů zmutované bakterie Enterobacter bugandensis ve vzorcích dopravených z ISS. Jsou geneticky jasně rozlišitelné od těch pozemských, schopné přežít v extrémních podmínkách, odolávají antibiotikům a daří se jim koexistovat s dalšími mikroogranismy a mohou jim pomoci v přežití.

Bakterie Enterobacter bugandensis mohou být patogenní a stojí obvykle za infekcemi dýchacích nebo močových cest, krevního řečiště či pohlavních cest. Způsobují takzvanou nozokomiální nákazu související s pobytem pacientů v nemocničním prostředí, ať již v ambulantní nebo lůžkové části. Nákaza se týká každého desátého až dvacátého pacienta a zhoršuje průběh základního onemocnění, prodlužuje dobu hospitalizace a zvyšuje náklady na léčbu.

Čtěte také: Kupovat kyselinu hyaluronovou na internetu? Skoro jako sebepoškozování, míní expert

Kmeny nalezené na ISS dále zvýšily svou odolnost a představují tak ohrožení pro její návštěvníky. „Důsledky našich zjištění jsou dvojí. Zaprvé vrhají světlo na chování, adaptaci a evoluci mikrobů v extrémních a izolovaných prostředích. Za druhé zdůrazňují potřebu důkladných preventivních opatření, která zajistí zdraví a bezpečnost astronautů tím, že zmírní rizika spojená s potenciálními patogenními hrozbami,“ píše se ve zprávě.

Závěry výzkumu mají posloužit také k dalšímu zkoumání skupiny šesti rizikových bakteriálních patogenů zvaných ESKAPE, které jsou charakteristické svou odolností vůči antimikrobiální léčbě. Z celosvětového hlediska multirezistenttní bakterie způsobují přibližně 15,5 % případů nemocničních infekcí a odhaduje se, že pokud se nepřijmou dostatečná opatření, mohly by v roce 2050 způsobit až 50 milionů úmrtí ročně.

Zdroj: Microbiome Journal, NASA.gov

Jeho kousnutí opravdu bolí, jen se na to podívejte. Nenápadný cvrček má doslova biblické kořeny:

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom