25. října 2024 18:00

Zatímco vymírali dinosauři, mravenci vynalézali zemědělství. Našli si k němu perfektního spojence

Když na Zemi před 66 miliony let dopadl desetikilometrový asteroid Chicxulub, doslova to změnilo celý svět a výsledkem bylo nejhorší masové vymírání druhů, které naše planeta kdy zažila. Samozřejmě víme, že následně vyhynuly téměř všechny druhy dinosaurů, destrukce byla ale daleko horší. Bortily se doslova celé ekosystémy, protože několikaletá krutá zima téměř zastavila fotosyntézu.

Zatímco ale mnoho rostlin bojovalo o přežití, houbám se velice dařilo, což dokládají i paleontologické nálezy. A jak nyní potvrdil genetický výzkum, mravenci jsou natolik inteligentní, že nenadálého boomu těchto zvláštních organismů dokázali skvěle využít.

Vyšší forma zemědělství

Odborníci zkoumali celkem 276 druhů mravenců a 475 druhů hub, aby zvládli vytvořit jejich přibližný genetický rodokmen. "Nebylo to nic jednoduchého," svěřil se jeden z autorů studie, odborník na mravence z amerického přírodopisného muzea ve Washingtonu DC, Ted Schultz. "Na mravencích, kteří pěstují houby, pracuji už přes 35 let. Dlouho nám ale chyběly vzorky hub, které jsou příbuzné s těmi, které mravenci pěstují, ale přesto je nikdy nepěstovali, abychom zvládli odhadnout, kdy se tyto dva druhy propojily."

Čtěte také: Invazní mravenci terorizují Německo. Způsobují výpadky elektřiny a ničí dětská hřiště

Nyní se to ale podařilo a výsledek dává perfektní smysl: Ke spojení obou druhů došlo ve stejnou chvíli, jako k pádu asteroidu. Podle Schulze tehdy mravenci houby opečovávali, bránili je a kultivovali jejich okolní prostředí, aby se jim dařilo a mohly se množit. Další významný krok pak mravenci udělali před 27 miliony lety, kdy začali s "vyšší formou zemědělství"; od té doby totiž svým houbám přinášejí i potravu a cíleně je vysévají ve speciálně upravených prostorách. Jinými slovy, mravenci si pěstovali jídlo v zahradách a na polích v době, kdy předkové lidí ještě stále lezli po stromech v honbě za divokým ovocem.

Zdroj: CNN, Smithsonian, Science Daily.

Video, které jste mohli minout: Má unikátní jed, na který nejde vyrobit protilátka. Nebezpečný mořský tvor může zabít i člověka.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora