13. listopadu 2023 18:00

Nejvyšší vulkán Evropy se probudil a soptí jako o život. Podívejte se na ohnivé představení

Sicilská sopka Etna se probudila k životu a chrlí lávu, popel a dým stovky metrů vysoko.

Obyvatelé žijící v okolí nejvyšší evropské sopky se zneklidněním pozorují divadlo, které jim 3 357 metrů vysoká Etna připravila. Vulkán vyvrhuje žhavou lávu do velké výšky a nejnovější sopečnou aktivitu provázejí i mohutné sloupy kouře a popela. Erupce propukly odpoledne 12. listopadu na východním svahu Etny v kráteru, který je ve výšce 2 900 metrů. Úchvatnou podívanou můžete vidět tady:

Milionové město Katánie, které leží na jižním úpatí Etny, je zatím v klidu, úřady ani nepozastavily lety z místního letiště, jako tomu bylo při poslední erupci v srpnu 2023. Obyvatelé žijící v okolí sopky sledují hlavně směr větru, aby se případně chránili před všudypřítomným sopečným popelem.

Přečtěte si také: Gigantickou erupci Hunga Tongy pocítíme dlouhá léta. Dopadům neuniknou ani Češi

Zázrak pod Etnou

V listopadu 1928 se otevřela skupina průduchů na východním úbočí Etny a lávová řeka se valila k několik kilometrů vzdálenému Sant'Alfio. Láva z Etny se obvykle pohybuje velmi pomalu, takže místní mají čas se evakuovat. Tentokrát ale žhavý proud narazil na údolí říčky Magazzeni a jejím korytem se rychle řítil k městečku.

Když místní obyvatelé viděli blížící se pohromu, uspořádali procesí, začali se modlit ke třem svatým – svatému Alphiovi, svatému Kvirínovi a svatému Philadelphiovi – a postavili jejich sochy do koryta řeky lávovému proudu do cesty. Kupodivu se stal „zázrak“ a láva bez zjevné příčiny změnila směr, zamířila na sever a zničila nedalekou vesnici Mascali. V roce 1958 při příležitosti 30. výročí této události byla uspořádána sbírka s cílem vybudovat oltář třem svatým, sešlo se ale tolik darů, že to stačilo na malý kostel.

Zdroj: Go Etna / The Guardian

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom