14. května 2024 07:05

Chřestýš je klidný a smrtící predátor, a to i pro člověka. Podívejte se, jak loví

Zvířecí výzbroj S1 (4) - Chřestýši

Náleží mezi evolučně nejmladší hady, v Severní Americe ale mají na svědomí největší počet uštknutí člověka. Chřestýšovití patří ke klidným, přesto bleskurychlým lovcům.

Hadi z podčeledi zmijovitých jsou zastoupeni 18 rody, které jsou rozšířené po Americe a jižní a jihovýchodní Asii. Je to tak rozmanitá skupina, že v ní najdeme jedince o délce 244 cm, ale také sotva 50 cm. Všichni mají společné to, že patří k neúnavným predátorům. Vidět je „při práci“ ale není zase tak jednoduché. „Zpozorovat chřestýše ulovit kořist je ve skutečnosti velmi, velmi obtížné. Někteří vědci pozorují chřestýše celá léta, aniž by spatřili tento jedinečný a důležitý okamžik,“ potvrzuje známý přírodovědec David Attenborough.

Čtěte také: Vědci hlásí unikátní objev: Našli osmimetrového hada s hlavou velkou jako člověk

Jedovatá smrt

Na kořist si chřestýš opravdu umí počkat a k jejímu snazšímu odhalení používá termoreceptory, umístěné mezi očima a nozdrami. Ty mu pomáhají detekovat i nepatrné teplotní rozdíly. Vrhá se především na malé savce, ptáky, hlodavce či plazy, což uvidíte pěkně zblízka v pořadu Zvířecí výzbroj na Prima ZOOM. Svou kořist hledá v různorodém prostředí, nejčastěji na vyhřátých pláních. Případné nepřátele zastrašuje chřestidlem, které mají některé druhy umístěné na konci ocasu. Pokud vetřelec varování nedbá, čeká jej bolestivá smrt.

Chřestýš se málokdy nechá vyprovokovat, přesto má na kontě největší počet uštknutí v Severní Americe. Jeho jed má na organismus zdrcující účinky. Obsahuje silné neurotoxiny a napadá oběhovou i nervovou soustavu. Začíná to bolestí a puchýřem, pokračuje křečemi a potížemi s dýcháním, někdy i poškozením zraku i sluchu a krvácením nesrážlivé krve. Poslední fáze bývá smrt v důsledku selhání dýchací soustavy.

Zdroje: NWF/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom