12. července 2024 15:50

Drsný nájezd mravenců na vosí hnízdo. Podívejte se na nekompromisní hmyzí masakr

Mravenčí džungle - Mravenci Eciton

Hmyzí říše je plná brutálních predátorů a mezi nejnebezpečnější z nich patří tzv. nájezdní mravenci. Gigantické kolonie těchto dravých tvorů často migrují a už od pohledu měří několik čtverečních metrů.

Jakkoli mohou migrující kolonie jihoamerických mravenců nabízet pozoruhodnou podívanou, není radno se v blízkosti takových tvorů zdržovat. „I lidé utíkají, když tato mocná kolona putuje džunglí a likviduje hmyz i zvířata, která jí stojí v cestě,“ uvedl přírodovědec William Mann na adresu mravenců rodu Eciton, kteří jsou schopní za jeden jediný den zlikvidovat až 10 000 nejrůznějších živočichů.

Čtěte také: Bledý, vyzáblý a strašidelný. Australský podzemní mravenec nese jméno lorda Voldemorta

Bitva o hnízdo

Stran kořisti nejsou mravenci Eciton vybíraví. Jiný hmyz, drobní ptáci či menší savci jim mohou posloužit jako dokonalá pochoutka. V pořadu Mravenčí džungle na Prima ZOOM uvidíte, jak zaútočí na vosí hnízdo. Hbití mravenci s dlouhýma, tenkýma nohama narazí na kolonii vos a okamžitě vyšlou feromonový signál, který přiláká ostatní. Dospělé vosy jsou na místě zabity a snědeny, larvy, jež mají mravenci obzvláště rádi, jsou předány do hnízda a pozřeny zaživa.

Skupina mravenců nemá vůdce, jejich koordinace je intuitivní, a přesto skvěle organizovaná díky feromonové komunikaci. Ta jim neslouží jen při lovu, jejich dokonalá souhra jim vydatně pomáhá během přesunů. Když narazí na cestu, která není schůdná, vyšlou průzkumníky. Ti najdou nejlepší možné místo a přímo ze svých těl na něm postaví most, po němž zbytek kolonie hladce přejde.

Zdroje: National Geographic/iNaturalist

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora