1. listopadu 2023 06:00

Nejděsivějším tvorem Afriky není lev. Výzkumné video odhalilo ohrožení ekosystému

Mysleli jste si, že je lev nejobávanějším stvořením Afriky, před kterým zvěř bere nohy na ramena. Vědci nyní přišli na skutečnost, že tomu tak není. A nemají radost.

Existují takzvaní vrcholní predátoři, tedy zvířata, která jsou na samém vrcholu potravního řetězce, a pak je tady ještě člověk, který si vysloužil titul superpredátor. Co se složení potravy týče, stojí sice někde mezi ančovičkami a prasaty, zabije ale daleko větší množství zvířat než kterýkoli masožravec, a ještě to stihne daleko rychleji.

Když se na svět podíváme touhle optikou, můžeme se vůbec divit výsledkům, které ukázal nejnovější výzkum?

95 procent prchalo o život

Odborníci do blízkosti přírodních napajedel v jižní Africe umístili reproduktory a kamery. Z reproduktorů pouštěli okolostojícím a procházejícím zvířatům zvuky, které vydává lev hledající a lovící kořist, běžnou lidskou konverzaci a – pro kontrolu, zda není problém v reproduktorech – zvuky neškodného ptactva.

Čtěte také: Zatočí s jedovatým štírem i kobrou. Podívejte se na útok surikat

Výsledek si za rámeček nedáme. Před lidmi (neškodně hovořícími v místních jazycích) začalo jako o život prchat 95 procent všech živočichů, což bylo o poznání více než před hladovým lvem.

Antilopy, žirafy, zebry, hyeny, prasata bradavičnatá, levharti, dokonce i sloni, kteří měli tendenci lovícího lva zahánět, se před člověkem rozhodli utéct i za cenu toho, že si budou muset najít jiný zdroj vody. Utíkali ještě o 40 procent rychleji než před jinou hrozbou. Koneckonců, podívejte se na jejich reakce sami:

Ovlivní to celý ekosystém?

Výzkumy v minulosti prokázaly podobné tendence u mnoha světových druhů – u jelenů, klokanů, divokých prasat, dokonce i u pumy. Odborníci se obávají, že strachem, který ve zvířatech vzbuzujeme, nevyhnutelně ovlivňujeme mnohé tzv. dominovým efektem. Pokud se například zvířata kvůli strachu z lidí začnou pohybovat krajinou jinak, dopad to bude mít na celý potravní řetězec, včetně nejmenších hlodavců, hmyzu a rostlin.

Vědci proto ve studii upozornili na fakt, že turismem financovaná útočiště pro divoká zvířata mohou mít dalekosáhlejší dopady na faunu i flóru, než jsme si dosud mysleli, což bude představovat dilema právě pro mnohé africké oblasti, které mohou existovat a získávat finance pouze tímto způsobem.

Zdroj: Current Biology, Science, Nature, YouTube kanál profesorky Liany Zanetteové

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom